For fjerde år på rad inviterte NAV til jobbmesse på Oslo lufthavn. På den måten får ulike arbeidsgivere på flyplassen en kjapp og effektiv rekrutteringsprosess. Med døgnåpen drift, mer enn 100 bedrifter og over 15 000 ansatte, er Oslo lufthavn på Gardermoen et viktig og stort arbeidsmarked i regionen.

Einar Kristian Marsøe, kabinansatt i SAS, hadde mange gode råd til jobbsøkerne.

SAS var med for første gang i år, og kabinansatt Einar Kristian Marsøe var på plass for å treffe potensielle nye kolleger.

– Det er morsomt å møte så mange unge, håpefulle mennesker som er på jakt etter jobb. Her er det mange som er i en fase i livet hvor de ikke helt riktig vet hva de vil gjøre, og jeg synes det er spennende å høre på hva de lurer på, sier Marsøe.

2-3 minutter hver

Opplegget var det samme som før: Arbeidsgiverne står på stand, klare til å snakke med arbeidssøkere. Alle får 2-3 minutter hver til å presentere seg og stille spørsmål. Så er det bare å håpe at bedriftene tar kontakt for videre samtaler etter jobbmessen.

I år hadde nesten 600 arbeidssøkere meldt sin ankomst for å møte ni ulike arbeidsgivere som har sitt daglige virke på flyplassen. SAS har godt over 100 ledige stillinger å fylle. De trenger både kabinansatte, stuere og lagermedarbeidere på bakken.

Også Nokas, Travel Retail Norway (TRN), Sodexo, Select Service Partner, TCR Group, Adecco, Jobzone og Gate Gourmet var på plass i år, med behov for stillinger innenfor mange kategorier.

Effektiv rekrutteringsarena

Sodexo, som primært driver med flyrenhold, var med for første gang. Rekrutterer Inger Lundseie var godt fornøyd.
– Det er en ypperlig anledning for oss å komme i kontakt med arbeidssøkere på en effektiv måte. Det er jo arbeidstakers marked for tiden, og vi er på jakt etter de som er de rette for oss.

– Tror du dere ender opp med noen nye kolleger?

– Ja, absolutt. Noen er jo mest opptatt av hva de får i lønn, mens andre er genuint opptatt av hva jobben går ut på. Vi har snakket med flere som har de rette kvalifikasjonene her i dag, sier Lundseie.
Dina Kristin Strandvik fra TRN, som ansetter butikkmedarbeidere i taxfree-butikkene, har god erfaring med jobbmessen.

– Vi har vært med hver gang og har alltid endt opp med å ansette folk, både i sommervikariater og faste stillinger sier Strandvik, som anslår at de trenger å fylle rundt 100 stillinger før sommeren.

Et viktig arbeidsmarked

Markedsrådgiver i NAV Øst-Viken, Line C. Svindal, var primus motor for jobbmessen for fjerde året på rad.

Sommerhalvåret er en spesiell travel periode, fordi vi reiser mye mer enn ellers i året. Det betyr at etterspørselen etter arbeidskraft stiger kraftig akkurat nå.
Stillingene på flyplassen må oppfylle bestemte krav. Blant annet kreves det plettfri vandel for å kunne sikkerhetsklareres, språkferdigheter i norsk og engelsk, at man kan jobbe turnus og at man har sertifikat.

– Det er grunnen til at vi har valgt å holde en jobbmesse kun for virksomheter på flyplassen. NAV kan da forberede aktuelle kandidater på disse «må-kravene», og samtidig slipper bedriftene så mye avklaring og forklaring på hva som kreves av den enkelte for å jobbe hos dem, sier Line Claesson Svindal, markedsrådgiver i NAV Øst-Viken.

Svindal, mener et arrangement som dette er en perfekt match for arbeidsgivere og arbeidssøkere. I fjor resulterte jobbmessen i 64 ansettelser. Svindal håper og tror på minst like mange i år.

– En jobbmesse skaper gode relasjoner til virksomheter. Vi tilbyr målrettet rekrutteringsbistand og legger til rette for et uformelt møte mellom arbeidsgiver og arbeidssøker. Da bistår vi ikke bare bedriftene med å skaffe arbeidskraft, men vi får også flere ut i arbeid, sier Svindal.