Skuespiller Lasse Friborg er for tiden permittert og jobber for tiden på Plantasjen

​​​​​​​Lasse Friborg er udannet skuespiller fra NSKI Høyskole (tidligere Norsk skuespillerinstitutt), der han var ferdig i 2017.  Siden den gang har han vært frilanser og jobbet flere steder i landet, helt til han fikk fast jobb ved Den Norske Opera & Ballett i 2019.

– Det var så klart en skikkelig opptur, forteller Friborg. – Alt fra hovedscenen til kostymer og kulisser er bare så storslagent. Det er også spennende å spille i en opera, siden det er ganske forskjellig fra et teaterstykke. Hovedforskjellen er at operaene spilles på både fransk, tysk og italiensk, som er språk jeg verken snakker eller forstår. Så stort sett vet jeg en scene handler om, men aldri på helt detaljert nivå.

Ved siden av den faste jobben i Operaen, fortsatte Friborg med frilansoppdrag. Kalenderen var full ut året. Det endret seg dramatisk i løpet av et par dager i mars.

Den ene oppsetningen etter den andre ble kansellert, og plutselig var kalenderen faretruende tom. På toppen av det ble han permittert fra jobben i Operaen.

Tøffe tider

Han synes det har vært tøffe tider.

– Én ting er økonomi. Det tok flere uker før støtteordningen for frilansere kom i orden, så jeg gikk ganske lenge uten noe inntekt i det hele tatt. I tillegg har det vært tøft psykisk ikke å vite hvor alvorlig dette er og hvor lenge vi må leve med restriksjoner. Hele skuespilleryrket er jo satt på vent!

Søkte andre jobber

Friborg innså ganske raskt at han måtte gjøre noe med situasjonen. Han begynte å søke jobber.

– Jeg har ikke vært kresen, jeg har søkt på alt arbeid som jeg er kvalifisert til å gjøre. Jeg tror jeg har sendt rundt 30 jobbsøknader hittil. Jeg fikk først napp hos Foodora i Lillestrøm. Å komme med mat til sultne folk er jo en takknemlig oppgave. Jeg trives og kan selv bestemme hvilke skift jeg tar.

For å komme opp i noe som nærmet seg en fulltidsstilling, ville Friborg jobbe mer.

Vanligvis jobber Friborg på Den Norske Opera & Ballett. Her ser vi ham ( i midten) i Rosenkavaleren i 2019 . (Foto: Erik Berg/Den Norske Opera & Ballett)

– Veilederen min ved NAV Nittedal, Karine, tipset meg om at Plantasjen trengte folk, og jeg fikk jobb som kundebehandler i grill- og møbelavdelingen. Nå vet jeg en hel del mer om griller enn tidligere og stiller ekstra sterkt foran årets grillsesong, ler Friborg.

I begynnelsen av juni fikk han nok å gjøre på Plantasjen, så nå jobber han ikke lenger på Foodora.

Nytter ikke å gi opp

Friborg sier han hele tiden har lagt vekt på å tenke konstruktivt og holde motet oppe.

– Jeg er positiv av natur og har prøvd å gjøre det beste ut av situasjonen. Det nytter ikke å gi opp, og det er viktig å lete etter gode løsninger når hele tilværelsen endrer seg.

Han råder andre i samme situasjon til å kartlegge mulighetene sine og åpne opp for å gjøre noe annet i en periode, for eksempel å søke jobb i en bransje som har behov for ekstra arbeidskraft nå.

Karine Røthe er veileder ved NAV Nittedal

– Også er det viktig ikke å glemme at dette går over!

 Attraktive egenskaper

Veilederen til Friborg, Karine Røthe ved NAV Nittedal, er sikker på at hans innstilling og handlekraft vil gi ham fordeler på sikt.

– Dette vil han utelukkende vinne på. Lasse har demonstrert både handlekraft og tilpasningsdyktighet i en krevende situasjon. Begge er veldig attraktive egenskaper som han kan vise til i resten av sin karriere – uansett hvor veien videre tar ham, sier Røthe.