Simon Loginov utvikler PyroBioKarbon, er en hydrogenbasert produksjonsprosess som kan erstatte forurensende koks og kull i industriprosesser. I smelteovner med høy temperatur fremstilles materialer som aluminium, nikkel og silisiumkarbid, som brukes i produkter som vi omgir oss med hver dag: blant annet transportmidler, brusbokser, mobil- og datautstyr, glass, slipemidler og medisinsk utstyr. PyroBioKarbon vil også kunne fremstille det sterkeste stoffet av dem alle; tekniske diamanter, som må til for å lage avanserte måleinstrumenter og ekstremt robuste produkter.

I snart ett år har gründeren mottatt Dagpenger under etablering av egen virksomhet. Finner Loginov sin «grønne diamant» vil det være et stort bidrag til verdens prosessindustri, som får stadig strengere krav til klimautslipp.

EU-interesse for grønn forretningsidé

Simon Loginov er økonom, men etter mange år i en teknisk bransje, føler han vel så stor tilhørighet til ingeniørfaget. Før han mistet jobben, introduserte han PyroBioKarbon for sin tidligere arbeidsgiver, som ikke ønsket å ta den videre.

Det stoppet ikke Loginov. Han ble innvilget dagpenger under etablering i fjor vår, og i november gikk han av med seieren i konkurransen «Grønn forretningside» i Agder-fylkene. Nå er det lille firmaet hans, HTTECH AS, plukket ut sammen med 19 andre EØS-bedrifter til opptaksseminaret til Europas ledende start-up akselerator program Climate-Kic. Ti av dem vil få hjelp videre til å videreutvikle konseptet, finne forskningspartnere og skaffe nødvendige ressurser og investorer fra hele verden.

Hos Elkem i Kristiansand har de også stor tro på Loginovs idé. Som forskningspartner er Elkem med i spleiselaget i testperioden. Også andre aktører i prosessindustrien er interessert.

– Vi er et lite firma som ikke har store finansielle muskler. Vi er avhengig av samarbeidspartnere og støttemidler, sier Loginov.

LØSNINGEN: PyroBioKarbon kan brukes i produksjon av såkalte tekniske diamanter, som brukes i avanserte måleinstrumenter eller spesialutstyr med ekstra robusthet.

Nå setter han sin lit til EU og programmet Horizon, der han har søkt om 50 millioner kroner. Svaret fra Brussel ventes i slutten av april.

– Å få jobbe med dette er det morsomste jeg har gjort i mitt liv. Jeg tror vi får dette til. Skal vi være fossilfrie innen 2030, må vi slutte å bruke fossilt karbon, sier Loginov.

Har solgt nesten to millioner høyttalere

I 2011 fant Baard Johannessen sitt gull i Thailand; minihøyttaleren Music Angel.

– Jeg hadde lett en stund og fant den i en liten, lokal butikk. Jeg kjøpte en hel bærepose med høyttalere, forbedret den og fikk satt den i produksjon, forteller Johannessen.

Sommeren 2011 ble de første 2.000 Music Angel-høyttalerne solgt på Hovefestivalen. Innen jul samme år hadde han solgt 70.000. Forbrukertestene ga terningkast 6, og i dag har Johannessen solgt nesten to millioner høyttalere. Nå har han fått stor konkurranse av gigantselskapet JBL, som har inntatt verdensmarkedet med et lignende produkt.

Gründernes behov

Både Johannessen og Loginov startet arbeidet i kontakt med NAV-veileder Kirsten Bendiksen og etablerersenteret i Arendal. Ettersom Music Angels gikk lynraskt fra idé til salg, var ikke NAVs regelverk av vesentlig betydning for Johannessen. For Loginov er derimot er smidigheten i regelverket helt avgjørende.

– Jeg måtte opprinnelig forholde meg til kravet om åtte måneder i utviklingsfase og fire måneder med kommersialisering. Jeg jobber med et komplisert prosjekt og bruker mye tid i utviklingsfasen. Jeg opplevde regelverket som frustrerende, sier Loginov.

Kirsten Bendiksen har 16 års erfaring som veileder for etablerere. Hun har ofte erfart at det har vært vanskelig for mange å tilpasse seg regelverket.

– Skal en etablering være bærekraftig, er det produktene som må definere fasene, sier Bendiksen.

NAV har lært av gründerne. Fra januar 2018 ble regelverket endret nettopp for å imøtekomme behovet.

– Hvor lang tid brukeren kan få innvilget dagpenger under etablering av egen virksomhet, bestemmes nå i all hovedsak av den næringsfaglige vurderingen, sier seniorrådgiver Kjetil Woldmo i Ytelsesavdelingen i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

SUKSESS: Gründer Baard Johannessen er hjernen bak denne mobilhøyttaleren.

Flest i Aust-Agder

Basert på innbyggertall har Aust-Agder desidert flest mottakere av dagpenger under etablering.
Kirsten Bendiksen, får mange henvendelser. Hun anslår at over halvparten lykkes med sin etablering.

– Det er fint å møte mennesker som vil skape noe. Folk har en utrolig kreativitet, og blant de mange ideene, finnes det noen diamanter. Når vi sammen med gründeren klarer å utvikle en forretningside til reelle arbeidsplasser, er det både tilfredsstillende og samfunnsnyttig, sier Bendiksen. //