Torsdag 21. mai var det Global Accessibility Awareness Day, som er en internasjonal markering av digital tilgjengelighet og inkludering av personer med funksjonsnedsettelser.
I NAVs IT-avdeling har de stor oppmerksomhet på dette temaet.
– NAVs visjon «vi gir mennesker muligheter» handler om mer enn bare å tilby stønader og tjenester, det handler også om at tjenestene vi tilbyr skal være enkle å bruke. Vi er her for hele befolkningen, derfor er det viktig for oss å bidra til å gjøre de ansatte bevisst hvor variert brukergruppene våre er, sier Miriam Eileen Nes Begnum, rådgiver i universell utforming (UU) i NAV.
Empatilunsj
Begnum begynte i NAV høsten 2019 og spurte umiddelbart om hvorfor nyansatte lærte så lite om universell utforming. Spørsmålet førte til handling, og det tok ikke lang tid før hun og kollega David Hole introduserte «empatilunsj» som en del av opplæringsløpet til nyansatte i IT-avdelingen.
– Vi kaller den for «empatilunsj», fordi den handler om å oppleve hva det vil si å ha en funksjonsnedsettelse, forteller Begnum.
En hel dag er satt av til brukerorientering for nyansatte, og lunsjen er en helt spesiell opplevelse.
Fikk «utdelt» funksjonsnedsettelser
Før de skal spise lunsj må deltakerne trekke en lapp. På denne lappen står det hvilken funksjonsnedsettelse de skal ha i lunsjen.
Noen fikk utdelt for eksempel briller som gav tunnelsyn, eller sovemasker for å oppleve hvordan det er å ikke kunne se. Én måtte gå med hodetelefoner som spilte av tinnitus-lyd, og en annen fikk hansker som gav støt for å gi en opplevelse av hvordan det er å leve med ukontrollerte bevegelser.
– Jeg fikk utdelt en rullestol, forteller Daniel Neegaard, som til daglig er kontorsjef i Designseksjonen i IT-avdelingen i NAV. I februar var han med på empatilunsjen.
– Vi ble overlatt til oss selv, og måtte finne ut av hvordan vi skulle navigere oss fram. Vi måtte hjelpe hverandre. Det var en opplevelse jeg kommer til å huske resten av livet, sier Neegaard.
– Følte at andre så annerledes på meg
Neegaard forteller om en opplevelse av at den sosiale dialogen plutselig var helt annerledes.
– Folk flyttet seg for å gi rom for rullestolen, men det føltes som de så annerledes på meg. De så stolen, ikke meg, sier han. Det ble vanskelig å ha en helt vanlig prat med noen som ikke kjente meg.
– Vi vet jo selvfølgelig ikke hvordan det er å leve med de ulike utfordringene, men det er nyttig for oss å kjenne på kroppen hvordan det kan oppleves, sier Neegaard.
David Hole og Begnum forteller at lunsjen handler om å utvikle empati og forståelse for de ulike brukergruppene. Erfaringene kan de bruke i utviklingen av nye digitale produkter.
– Nå er dette for nyansatte i IT, men mitt ønske er at dette skal bli noe alle ansatte i NAV må gjennom, sier Hole.
I Designseksjonen jobber de tett med uu-teamet.
– Jeg har skjønt at vi må tenke på universell utforming og tilgjengelighet fra begynnelsen av, og ikke bare «slenge det på» underveis, sier Neegaard.
UU-team
NAVs UU-team gir råd og veiledning ved utforming av produkter og tjenester. Akkurat nå jobber de med å lage en egen tilgjengelighetspolicy for digitale tjenester og systemer.
– Den skal utformes som et mål, eller kanskje heller en forpliktelse, for hva vi i NAV ønsker å ha som minimumsnivå for tilgjengelighet på digitale flater. Vi vil fremdeles gi råd og anbefalinger på hvordan teamene kan gjøre tjenestene universelt utformet, men jeg tror en policy er viktig for å sette universell utforming tydelig nok på agendaen, forteller Karina Ludwig, leder av UU-teamet i NAV.