Her fikk hun nyss om irske arbeidsgivere på jakt etter norsktalende medarbeidere, og kort tid etter var hun på vei ut i verden med jobbkontrakt under armen, og sommerfugler i magen.

Ønsket et karriereskifte

Jobbmessen var arrangert av NAV, der EURES-tjenesten formidlet kontakt mellom arbeidsgivere og arbeidssøkere i EU-/EØS-området. De fleste har hørt om norske arbeidsgivere som får NAV-hjelp til å søke utenlandsk arbeidskraft, men at arbeidsgivere ute i Europa er på jakt etter norsktalende medarbeidere er kanskje ikke like kjent.

//

Jeg ser på dette som et stort skritt på karrierestigen. I tillegg får jeg god språktrening og blir godt kjent med en annen kultur.

IDA HÆSTAD

På jobbmessen i Kristiansand kom Hæstad i kontakt med EURES i NAV, som tipset om rekrutteringsoppdrag i Irland. Det irske bemanningsbyrået CPL lette etter norsktalende arbeidssøkere som kunne tenke seg å jobbe for Visma i Dublin, og dette vekket Hæstads interesse.

– Etter å ha jobbet et par år i hjembyen ønsket jeg noe annet, et karriereskifte, og gjerne i utlandet. Da tilbudet fra Visma kom, måtte jeg bare slå til. Det er et og et halvt år siden jeg tok spranget, og jeg har ikke angret, forteller Hæstad på telefon fra Dublin.

Fikk hjelp til flytting og bosted

Visma leverer software og tjenester til private og offentlige kunder i flere europeiske land, og kundesenteret i Irland betjener også kunder i Norge. For å få tak i ansatte som snakker norsk samarbeider de med det irske bemanningsbyrået CPL, og med EURES-tjenesten i NAV.

– For mange kan det nok virke skummelt å kaste loss og dra utenlands for å jobbe. Jeg trodde selv også at det skulle by på større utfordringer å flytte til Irland. Men det har gått over all forventning. Først og fremst fordi jeg fikk så god hjelp fra NAV og CPL i starten, både med bosted, flytting og oppfølging i den nye jobben. Men også fordi det egentlig bare er et par timers flytur hjem til Kristiansand, og jeg reiser ofte  til Oslo i forbindelse med jobb. Det gjør det hele litt mer overkommelig. Og det er jo ikke verre enn at man kan prøve seg ute, og heller dra tilbake hvis det ikke går, sier Hæstad.

Skal bygge opp et kundesenter

For hennes del har det gått bra. Bare en måned etter at hun startet i den nye jobben fikk hun tilbud om å bli teamleder. Ett år etter hun begynte, ble hun Customer Support Manager, med ansvar for å bygge opp kundesenteret som skal betjene videregående skoler i Norge. I oktober 2019 tok hun over som Group Service Manager.

– Jeg ser på dette som et stort steg på karrierestigen. I tillegg får jeg god språktrening og blir godt kjent med en annen kultur. Jeg vet ikke hvor lenge jeg blir i Irland, men det kan fort bli en stund, for jeg stortrives. Jeg har nå tatt over som Group Service Manager, og har ansatte som vil jobbe som kundekonsulenter i Dublin, Krakow og Amsterdam. Irland er definitivt et land med mange muligheter, og jeg oppfordrer alle i Norge om å ta sjansen, sier Hæstad.

Ser etter ulike profiler

Susanne Mannion, rekrutteringskonsulent i CPL

For de som vurderer å prøve seg på en arbeidsplass ute i Europa er det hjelp å få. NAV samarbeider, for eksempel, med det irske bemanningsbyrået CPL, som kan være behjelpelig med bolig, flytting, og støtte de to første ukene i Irland.

– Vi ser etter ulike profiler, alt fra de med bachelor og master til de uten høyere utdanning. Vi har for eksempel jobber innen IT-support der det viktigste er at man har erfaring eller interesse for IT, sier Susanne Mannion, rekrutteringskonsulent i CPL.

Irland ønsker seg norsktalende

Hun forteller at flere arbeidsgivere i Irland ønsker seg norsktalende ansatte som kan betjener kunder i Norge, men at det er vanskelig å få tak i folk:

– Vi har et veldig godt samarbeid med NAV og har deltatt på flere jobbmesser, men får ikke alltid napp. Det kan jo skyldes at nordmenn har det ganske godt hjemme. Men jeg vil likevel absolutt anbefale et jobbopphold i utlandet! Ikke bare får du internasjonal arbeidserfaring, du får også en opplevelse for livet. Og vi kan tilby støtte og hjelp i en overgangsfase, forteller Mannion.

Flere har fått øynene opp

Samarbeidspartneren hennes i NAV, Sandrine Beaudoin ved NAV Vest-Viken, er enig i at det gode arbeidsmarkedet i Norge nok påvirker nordmenns flyttelyst:

Sandrine Beaudoin, NAV Vest-Viken

– Vi er mer mobile når det gjelder studier, enn når det gjelder jobb. Men noen, og særlig unge folk, har begynt å få øynene opp for det europeiske jobbmarkedet. Og det er bra, for etterspørselen etter norsktalende medarbeidere har økt de siste årene. Har man utferdstrang og vil prøve noe nytt, finnes det gode muligheter der ute. Og det er ingen tvil om at arbeidserfaring fra utlandet er gull å ha på CV-en.

Beaudoin sier at noen av jobbene ikke krever så mye utdanning og erfaring, og det gjør det lettere for unge å få innpass.

– Det viktigste er at du snakker norsk, og engelsk hvis jobben er i Irland, og at du er utadvendt, serviceinnstilt, motivert og interessert i å lære.

Mange støtteordninger

Ifølge Beaudoin finnes det mange støtteordninger i EURES-samarbeidet som kan gjøre det enklere å flytte til jobber i Europa. NAV kan bistå med råd og tips, hjelp med CV, formaliteter og rettigheter knyttet til jobbmobilitet. Ledige stillinger kan man finne på arbeidsplassen.no, på EURES-portalen, eller på jobbmesser.

– Nylig arrangerte vi en jobbmesse i Oslo, der arbeidsgivere fra Spania, Hellas, Irland og Nederland fikk treffe jobbkandidater i Norge. Av 72 påmeldte arbeidssøkere møtte 24. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det var nok de mest motiverte, og dermed de mest aktuelle kandidatene. To er allerede i jobb i Hellas, og jeg håper det blir flere som reiser ut etter hvert, sier Beaudoin.