Det var en fin dag i skibakken i februar 2018. Familien hadde laget et lite skihopp, men et av barnebarna falt flere ganger og hadde ikke lyst til å prøve mer. Bestefar Grunde Stebekk tenkte det var en god idé å vise jenta at det ikke var så farlig å falle.

Landet forkjært

Det gikk absolutt ikke etter planen. Stebekk landet forkjært og måtte fraktes til sykehus med alvorlige nakkeskader. I dag kan ha le av det ironiske i uhellet, men fallet endret livet hans, og han vil trolig aldri bli helt frisk igjen.'

– I starten var jeg så hemmet at bare det å skrive en SMS var så utmattende at jeg måtte sove to–tre timer etterpå, forteller Stebekk.

Etter sykehusopphold ble det rehabilitering, noe Stebekk selv tok initiativ til.

– Jeg ble i utgangspunktet ikke tilbudt rehabilitering, så det var noe jeg måtte spørre om selv. Heldigvis ordnet det seg, og jeg ble mye bedre, sier han.

Kunne ikke fortsette i jobben

I september kom Stebekk tilbake til arbeidsplassen for første gang siden ulykken. Jobben hans var å kjøre matter og tepper som er vasket og renset ut til kunder. Han kunne rekke opptil 70 stopp med av- og pålessing gjennom en arbeidsdag, og det er tunge løft med de solide mattene og teppene. Det ble raskt klart at det var uaktuelt å fortsette i gamle jobben.

Samarbeidet mellom disse tre førte til at Grunde Stebekk kunne fortsette hos arbeidsgiveren han har vært hos siden 2003: Veileder hos NAV Vegårshei, Janni Hanna Bernardsen, daglig leder i Resolve, Anne Hudalen og Grunde Stebekk.

– Etter ulykken sliter jeg med både balanse og koordinering, og store belastninger kan gi meg intense smerter, forteller han.

Måtte lære seg nye verktøy

Både Grunde Stebekk og ledelsen hos Resolve ønsket å finne en løsning, slik at han kunne fortsette hos arbeidsgiveren han har vært hos siden 2003. Sammen med NAV Vegårshei la de en plan om at Stebekk skulle gå over til å jobbe med salg. I denne jobben var det viktig å lære seg flere ulike dataverktøy.

– Vi sørget for at han fikk nødvendig dataopplæring, slik at Grunde raskt kunne lære seg det han trenger for å jobbe med salg. Vi er veldig imponert over hvordan Resolve og Grunde har jobbet sammen for at han skal kunne fortsette i jobb, sier Janni Hanna Bernardson ved NAV Vegårshei.

Daglig leder i Resolve, Anne Hudalen er også godt fornøyd med samarbeidet mellom NAV og bedriften:

– Da Grunde kom tilbake var det tydelig at han ikke kunne fortsette i den gamle jobben. Vi kunne heller ikke skape en egen kontorjobb for ham, så muligheten lå i salg. Jeg tror en viktig del av suksessfaktoren var at vi sammen med NAV kunne spesialtilpasse dataopplæringen. Det var helt nødvendig. Jeg er også imponert over hvor kjapt Grunde har tatt til seg det han har lært, sier Hudalen.

– Gøy å jobbe med salg

Stebekk har allerede gjennomført den første av to moduler i opplæringen og trives godt i ny jobb. I dag har han omkring en halv tids stilling, inkludert opplæringen

Tidligere måtte Grunde Stenbekk frakte disse og lignende matter inn og ut fra opptil 70 arbeidsplasser hver dag. Nå skal han selge mattene og andre produkter og tjenester fra Resolve . Her sammen med daglig leder, Anne Hudalen.

– Jeg synes det er gøy å jobbe med salg. Jeg har jobbet med produktene jeg skal selge i mange år og har stor kunnskap om det vi jobber med. Jeg kjenner mange av kundene våre, og de vet at jeg har greie på det jeg snakker om. Data har vært en hindring som nå er overkommelig, men aller best trives jeg med det oppsøkende salget ute hos kunder, forteller Stebekk entusiastisk.

– Det er ikke lett å omstille seg når man har passert 60, men nå har vi fått til en løsning som er bra for alle. Vi har en ekstra selger, så gevinsten blir forhåpentligvis mer salg. Vi er selvsagt avhengige av at dette blir bærekraftig, men foreløpig ser det veldig bra ut, sier Anne Hudalen.

Også hovedpersonen selv er svært fornøyd med hvor det gode samarbeidet mellom bedriften, NAV og han selv har ført ham.

– Jeg kunne sikkert blitt en brikke i systemet og endt med full uføretrygd. Man må stå på selv for å få til noe, men jeg er svært glad for at både arbeidsgiveren min og NAV har bidratt slik at jeg kan fortsette å jobbe etter ulykken, sier Grunde Stebekk.