– En av smårollingene har sin oldemor her og kunne nesten ikke vente på å få lov til å kravle opp i fanget hennes etter opptredenen, sier Morten Kristensen.

Vi møter han på jobb. Fra å ha jobbet i oljenæringen i hele sitt yrkesaktive liv, er Kristensen på god vei inn i et omsorgsyrke ved hjelp av prosjektet "Menn i helse." I 2014 dalte aktiviteten i oljenæringen og det gikk ikke lang tid før arbeidsledigheten skjøt i været i oljetunge Rogaland.

– Det var tøft for mange. Jeg var godt etablert og hadde relativt lite gjeld, men flere av mine tidligere kollegaer så svart på det da de fikk permitteringsvarselet. Det hadde ikke slått dem at jobben kunne forsvinne. Bedriften jeg jobbet i gikk fra 165 til mellom 30 og 40 ansatte på ett år. Permitteringsrundene var mange og etter omtrent et år ble det min tur, forteller Kristensen.

Menn i helse //
  • Et unikt prosjekt for menn mellom 25-55 år som mottar en ytelse fra NAV.
  • Deltakerne får tittelen helserekrutt og det tilbys et komprimert utdanningsløp frem til fagbrev som helsefagarbeider.
  • Menn i helse er et samarbeid mellom kommune, NAV, fylkeskommune, Fylkesmannen, KS og Helsedirektoratet.
  • www.mennihelse.no

Han jobbet på den tiden som prosjektleder for løfteutstyr til bruk offshore, og har lang fartstid fra salg, løfteteknikk og service i oljenæringen.

Tungt å gå arbeidsledig

Kristensen gikk uten fast jobb i over ett år.

– Jeg unner ingen å gå lenge uten arbeid. Jeg gjorde det jeg kunne for å unngå å bli lat. Jeg sto tidlig opp og gikk tur hver dag, gjerne i 7-tiden om morgenen. Jeg lånte hunder, særlig datteren min sin, for at turene skulle oppleves mer forpliktende. Med litt jobb her og der, rutiner og regler, som for eksempel at TV ikke skulle på før et gitt klokkeslett, klarte jeg å komme gjennom den perioden på en grei måte, forteller han.

Staket ut ny karrierevei

Da jobben forsvant og permitteringsvarselet forelå, begynte oljearbeideren som treningskontakt.

– Ønsket om å jobbe med mennesker har nok alltid vært der, men jeg har aldri gjort alvor av det før nå. Som treningskontakt merket jeg hvor mye energi jobben faktisk ga meg.

Han søkte flere jobber i helse- og omsorgssektoren, men skjønte raskt at han ikke kom særlig langt uten fagutdannelse. Et annet element som gjorde ham tryggere på valget om ny karrierevei, var interessetesten på nav.no. Skulle han velge ut fra egne interesser, var det ingen tvil om at han skulle jobbe med mennesker. Det var i hans søken etter jobb innen helse og omsorg at han kom over "Menn i Helse."

//

Jeg husker jeg tenkte: Hvorfor ikke? Da jeg luftet tanken med familie og venner opplevde jeg en enorm støtte. «Det hadde du passet til» sa de.

MORTEN KRISTENSEN

Gjennom nåløyet

Morten Kristensen var en av 200 interesserte, da Menn i helse startet opp i Rogaland. Han og 23 andre menn kom seg gjennom nåløyet etter flere intervjurunder og startet på utdanningsløpet mot helsefagarbeider våren 2017. Han legger ikke skjul på at intervjurundene var tøffe. Til nå har han gjennomført ett år med praksis, sommerjobb og et kurs satt sammen av Vg1 Helse- og oppvekstfag og Vg2 Helsearbeiderfag, før han igjen tar fatt på praksis og sommerjobb i 2018. Deretter venter læretid og fagprøve. Utdanningsløpet tar minimum 2,5 år.

– Jeg må si det var en omveltning å begynne på skolen igjen i en alder av 50 år.

Nå venter han på karakterene etter eksamenen. Han har allerede fått karakteren fra muntlig eksamen og etter smilet hans å dømme ligger den i øvre sjiktet.

– Overgangen til skole og teori var stor, men vi er en motivert gjeng når vi samles og vi lærer mye. Det er veldig kjekt.

Gode kolleger
KOLLEGAER: Morten Kristensen med gode kollegaer på avdeling Lura 2 ved Lura bo- og aktivitetssenter. Fra venstre: Kristensen, Kirsten Hovland Kråkenes, Kristina Hoftun og Miriam Johnsen.

Fra mannsdominert til kvinnedominert

En annen omveltning var å komme inn i et arbeidsmiljø bestående av nesten bare kvinner. I dag er han eneste mann på avdelingen på dagtid.

– Jeg kommer fra en svært mannsdominert bransje og må si jeg var skeptisk til å jobbe i et arbeidsmiljø med så mange kvinner. Men jeg trives veldig godt. Kollegaene mine er skikkelig greie og jeg tenker ikke over det på den måten lenger. Jeg har stor tro på at flere menn i helsesektoren er viktig både for arbeidsmiljø og for brukerne.

Randi Jaasund leder avdelingen hvor Kristensen har praksis, og deler hans syn på området. Det er første gang Lura bo- og aktivitetssenter deltar i et prosjekt som Menn i helse, og Jaasund beskriver deltakelsen som utelukkende positiv.

– Jeg tror det er sunt med flere menn i helse- og omsorgsektoren, både for beboerne her og for arbeidsmiljøet i avdelingene. De som har hatt praksis hos oss har ikke jobbet innen helse tidligere og de møter en annen måte å jobbe og tenke på enn de er vant med fra tidligere, noe som er et godt utgangspunkt for videre utvikling hos oss, påpeker hun.

– Flere av de mannlige beboerne har andre behov og interesser enn mange av våre kvinnelige beboere. Noen er veldig interessert i sport, og vårt lokale fotballag, Sandnes Ulf, har blodfans her på Lura Boas, forteller Kristensen.

– Tidligere i år fikk vi også med oss verdenscup på skøyter i Sørmarka Arena og flere fikk hilse på de norske landslagsløpere, forteller han videre.

På spørsmål om hva han tenker om et yrkesliv innen helse og omsorg, sier han:

– Før utførte jeg oppgaver for andre. Nå jobber jeg med folk der de er. Jeg er godt voksen med lang erfaring fra en annen bransje. En slik bakgrunn tror jeg er positivt i relasjoner med andre mennesker. I min tidligere jobb kunne jeg komme hjem og kjenne meg helt utkjørt etter arbeidsdagen. Det kan jeg nå også, men jeg er sliten på en annen måte. Praksisen har vist meg at arbeidsoppgavene er mange og varierte. Jeg lærer hver dag og jeg er ikke redd for å gi av meg selv. Dette vil jeg. //

Denne saken ble publisert første gang 15. januar 2018.