Og de er ikke de eneste. Etter at NAV Trøndelag og SalMar startet et samarbeidsprosjekt våren 2018, har over femti ungdommer fått jobb.

Vil ha norsk ungdom

STORE MENGDER: 117.000 tonn laks ble slaktet ved SalMars anlegg InnovaMar i 2018.

Utgangspunktet for samarbeidet var at SalMar, som er en av verdens største produsenter av oppdrettslaks, hevdet at norsk ungdom ikke ville jobbe i industrien, forteller rekrutteringsansvarlig på SalMar, Carl-Tore Ellingsen Næss.

– De aller fleste av våre sju hundre ansatte kommer fra Øst-Europa, særlig fra Polen og Litauen. Vi ønsker oss flere norske ungdommer hit, både for å heve anseelsen til industriarbeidere, men også fordi det betyr noe for lokalmiljøet på Frøya, sier Næss.

Næss, som tidligere var leder av NAV Skaun, kontaktet NAV Trøndelag.

– Vi har dårlig erfaring med bemanningsbyråer, og vi tenkte at hvis vi fikk NAV med på laget, kunne vi nå ungdommer i hele Trøndelag, sier Næss.

Alle fikk jobb

Dermed kom han i kontakt med Mads Ødegaard ved NAV Lerkendal. En avtale kom på plass, og første steg var at NAV-veilederne selv skulle få førstehånds kunnskap om hva det vil si å jobbe i fiskeindustrien.

I HAVGAPET: Mads Ødegaard (t.v.) fra NAV Lerkendal og rekrutteringsansvarlig i SalMar, Carl-Tore Ellingsen Næss, har tett kontakt. Ofte møtes de på SalMar, som ligger på øya Frøya med utsikt til Norskehavet.

– Det er utrolig viktig at vi vet akkurat hva det handler om. Vi var seks stykker fra NAV som jobbet fra halv sju om morgenen til halv fem om ettermiddagen i to dager. Det var knallhardt og fysisk tungt, og vi skjønte fort at det er vanskelig å legge til rette for folk med fysiske problemer, sier Ødegaard.

Dessuten må de som jobber der ha førerkort og bil, og så må de skaffe seg et sted å bo.

Neste skritt på programmet var at NAV-kontorene i Trøndelag skulle finne fram til egnede kandidater. 26 håndplukkede arbeidssøkere i alderen 19-29 år deltok på et informasjonsmøte i mai i fjor. 10 av dem trakk seg i etterkant, de 16 andre var fortsatt interessert. De ble med til SalMar og fikk introduksjon til arbeidet. Alle fikk jobb.

Stortrives

En av dem er 29 år gamle Morten Juberg fra Verdalen. Han hadde jobberfaring fra butikk, men ikke fra fiskeindustri. Så hva var det som fikk ham til å flytte 30 mil hjemmefra til ytterst i havgapet?

ARBEIDSJERN: Morten Juberg (t.v.) og Filip Riise anbefaler andre ungdommer å ta seg jobb i fiskeindustrien.

– Stefaren min, som har familie på Frøya, har lenge hintet om at jeg burde begynne her. Og siden jeg kommer fra en bygd, er det ikke et steg å komme til Frøya.

Og han angrer ikke.

– Jeg stortrives, selv om det ikke er så veldig mye som skjer her utenom arbeidstid. Vi må ta initiativ til sosiale aktiviteter selv. Og det gjør vi.

19-åringen Filip Riise ble ansatt i juni. Han hadde akkurat avsluttet videregående, og fire dager etter begynte han i jobb. Riise kommer fra Trondheim, så overgangen var større for ham.

– Jeg er bygutt, så jeg er vant til at det foregår mer rundt meg. I helgene pleier jeg å dra til Trondheim, og ellers holder jeg kontakten med venner via sosiale medier. Dessuten begynte en kompis av meg her samtidig som meg.

Variert erfaring

Havbruksnæringen er i vekst i Trøndelag, og årlig rekrutterer SalMar omkring 300 personer. Av de 52 ungdommene SalMar har ansatt ved hjelp av NAV det siste året, er det 30 som fortsatt jobber der.

– Noen fant ut av de ville ta mer utdanning, andre fant seg ikke til rette på Frøya, og enkelte har hatt såpass store psykiske problemer at det ikke har fungert å jobbe her, sier Næss.

Han synes erfaringen med rekruttering via NAV har vært varierende.

– Det har vært litt liten kjennskap fra NAV til noen av de vi har ansatt, men stort sett har vi fått veldig bra folk. Og vi tar gjerne imot flere.

Må være et arbeidsjern

SAMLEBÅND: Det meste går maskinelt på SalMar, som har 700 ansatte på et område på 17.500 kvadratmeter.

Arbeidstidene på SalMar varierer, siden det er avhengig av når fisken kommer til land. De må ofte steppe inn på kort varsel, og noen ganger jobber de i helgene også. Det sosiale livet er derfor begrenset.

– Arbeidsdagene er både lange og tunge, så når jeg kommer hjem klarer jeg ofte ikke holde øynene åpne, sier Riise.

Likevel: Begge vil anbefale andre ungdommer å søke seg hit.

– Hvis du lykkes og trives, er det enorme muligheter for andre typer jobber her, både på land og i båt, sier Juberg.

Riise nikker.

– Det er en fin arbeidsplass og en god erfaring å ha på CV-en, men du må være et arbeidsjern.