Sommerjobbtiltaket var et koronarelatert, nasjonalt tiltak, der NAV betalte halve lønna i fire uker for unge arbeidssøkere.

NAV Arendal kunne tilby 20 plasser. På relativt kort tid klarte rekrutteringsrådgiverne Lisbeth Hushovd og Malgorzata Pawlak å finne nok arbeidsplasser, hovedsakelig i butikk- og restaurantbransjen.

– Vi skulle finne de riktige arbeidssøkerne og nok jobber. Tiltaket kom litt brått på oss, men vi har mange gode samarbeidspartnere fra lignende tiltak, så det gikk veldig greit, sier Hushovd.

Hushovd og Pawlak har mye erfaring med rekruttering mot sesongarbeid i restaurantbransjen. Gjennom tidligere prosjekter har de sett at mange lykkes med å gå over i faste stillinger.

Blant de 19 deltakerne som deltok i sommerjobbtiltaket i Arendal, har 10 fått fast ansettelse,

Tospann

Simone Nerberg Hansen og Mikael Pedersen møttes første gang på et jobbsøkerkurs i 2020 og har fulgt hverandre siden. I sommer dukket de opp samtidig, da NAV Arendal hadde invitert dem til jobbintervju med sportsvarehuset XXL.

Etter et par dager fikk begge tilbud om sommerjobb hos XXL, og i løpet av sommerjobbukene leverte begge så godt at de fra 1. september fikk tilbud om faste stillinger. Nå følger de til og med samme vaktplan!

– Vi har blitt enda bedre kjent. Det var både hyggelig og trygt å begynne i ny jobb sammen, sier Hansen.

 Spenning

Begge har kjent på kroppen hvordan det er å være arbeidsledig og få avslag på jobbsøknader. Men det var også en terskel å begynne i ny jobb.

Det var litt følelser, ja. Endelig var jeg tilbake i jobb. Det var i seg selv en stor mestringsfølelse, men så var vi vel begge litt bekymret for om vi ville klare alle oppgavene vi ble satt til. Men så viste det seg jo at det gikk veldig bra, sier Pedersen.

Både han og Hansen mener det gode arbeidsmiljøet hos XXL er en av de viktigste grunnene til at de mestrer jobbene så godt.

– Dette er den beste arbeidsgiveren jeg har hatt. På intervjuet skrøt XXL-lederen av arbeidsmiljøet, og det har virkelig blitt bekreftet, sier Mikael.

Han føler seg sett av arbeidsgiveren sin, og både han og Pedersen synes noe av det beste med jobben er at de kan planlegge arbeidsdagene sine selv.

– Jobben i seg selv betyr mye for psyken. Jeg fikk veldig god støtte av jobbspesialisten på NAV. Han ringte meg ofte og stod på for at jeg skulle lykkes. Det er jo nesten sånn at jeg savner ham, sier Pedersen lattermildt.

– Det har også betydd mye for økonomien min at jeg har fått jobb, sier hun.

Mestring

Varehussjef på XXL, Glenn Eidshaug, sier at bedriften bygger et godt arbeidsmiljø gjennom å ha det moro sammen.

– Det handler om å ta vare på hverandre og å se hverandre. Om å la de ansatte være med å styre oppgaver selv og oppleve mestring som igjen gir selvtillit, sier Eidshaug.