Bilde av Glenn Ugland og golfkøllene
SUKSESS: Med Glenn Ugland som adminstrativ leder har Bjaavann Golfklubb opplevd stor vekst i medlemsmassen.

Glenn Ugland hadde lenge slitt med sterk sosial angst. Våren 2018 hadde han vært arbeidsledig i to år og gått gjennom en lang periode med minimal kontakt med venner, men mye dataspilling.

Foreslo en runde på golfbanen

Veilederen hans, Robert Natvig ved NAV Kristiansand, var oppriktig bekymret. Ugland svarte verken på e-post eller telefon. Mangelen på respons uroet den erfarne jobbspesialisten. Etter en samtale med lederen sin bestemte han seg for å dra hjem til Glenn og ringe på døra.

– Jeg fryktet hva som ville møte meg da jeg kom hjem til ham. Heldigvis åpnet han døra, men det jeg møtte, var en mann som ikke hadde det godt, forteller Natvig, som skjønte at det var om å gjøre å få ham over dørterskelen.

– Jeg visste at Glenn en gang hadde vært et stort golftalent og at han ikke hadde spilt på lenge. Derfor foreslo jeg at vi skulle ta en golfrunde om noen dager.

Det var Ugland villig til.

– Jeg orket ikke å møte ham på NAV-kontoret, men på golfbanen var det mye lettere å snakke. Det ble et vendepunkt for meg, sier Ugland.

– Kontakten med hunder var sunt for meg

Etter golfrunden ble de enige om at Natvig skulle finne et sted Ugland kunne få arbeidstrening.

– Robert fant ut at kontakt med hunder kunne ha en god effekt på sosial angst og skaffet meg arbeidspraksis hos hundehotellet Berge Hundeassistanse. Jeg kan virkelig skrive under på at kontakten med hunder var sunt for meg, sier Ugland.

Glenn Ugland og jobbspesialist Robert Natvig på golfbanen
VEIEN TILBAKE: En runde golf med jobbspesialist Robert Natvig ved NAV Kristiansand ble starten på veien tilbake til arbeidslivet for Glenn Ugland.

Etter noen måneder i arbeidspraksis ble det som for Ugland framsto som drømmejobben, utlyst. Bjaavann Golfklubb i Kristiansand trengte ny administrativ leder. Ugland, faren hans og besteforeldrene har alle vært engasjert i golf på ulike måter, så han hadde god greie på hva stillingen innebar. Han søkte jobben – og fikk den.

– Da jeg fikk denne jobben, var det gjort. Hverdagen min ble fylt med glede og ting som måtte gjøres. Jeg fikk også mulighet til å ta opp golfspillingen igjen, sier Ugland.

Medlemstallet har skutt i været

Mens mange har blitt permittert og mistet jobben under koronakrisen, har Ugland bare fått mer å gjøre. Etter at golfbaner ble åpnet igjen, har det vært en voldsom pågang. Det er travle dager som administrativ leder i golfklubben. Medlemstallet passerte nylig 750, det er en oppgang på 200 medlemmer etter at Ugland begynte i jobben høsten 2018.

Han rekker også noe golfspilling etter travle dager på kontoret.

– Golf er terapi for meg. Å gå ut på golfbanen og tømme hodet mitt for tanker og bekymringer og spille med familie eller venner, hjelper veldig, sier Ugland.

– Har reddet livet mitt

Robert Natvig håper Uglands historie kan gi inspirasjon til andre som ikke kommer seg i arbeid fordi de har psykiske problemer:

– Noe av det viktigste han viser, er at uansett hvor langt nede du er, så går det faktisk an å gjøre noe med det. Man må ta imot den hjelpen man får, og samtidig sette små delmål for seg selv. Da kommer det ofte på plass, sier Natvig.

Glenn Ugland er selv svært takknemlig for at Robert ikke gav ham opp, selv når han ikke svarte på telefoner og e-poster.

– At Robert ringte på døra mi og praktisk talt dro meg ut, har reddet livet mitt.