I slutten av mai kunne innbyggerne i Oslo, Bergen, Askøy og Horten ta i bruk en digital søknad om økonomisk sosialhjelp. Like etterpå ble også Skien med på å prøve ut den nye søknaden. Trondheim ble koblet på i september.
Store variasjoner
De seks kommunene har til sammen 28 NAV-kontorer, og erfaringene er gode. Ved utgangen av september har omkring 30 prosent av søknadene kommet inn digitalt i stedet for på papir.
Det er riktignok store variasjoner mellom NAV-kontorene. Ved NAV Askøy utgjør digitale søknader over halvparten av søknadene, mens i de store byene er den gjennomsnittlige andelen omkring en fjerdedel.
I Oslo varierer andelen digitale søknader fra 7 til 45 prosent.
– Noen NAV-kontorer har vært ekstra aktive når det gjelder å veilede søkerne i bruken av den digitale søknaden, og det har båret frukter, sier innføringsansvarlig for samtlige 15 NAV-kontor i Oslo, Jeanett Helene Borg.
Hun tror årsakene til de store forskjellene er at noen kontorer vil lære av andres erfaring før de tar i bruk den digitale søknaden, samt at de venter på forbedringer som vil gjøre det enklere å håndtere søknadene.
– Oslo har foreløpig ikke en god måte å håndtere digitale vedlegg på, men vi jobber for å få på plass bedre løsninger.
– Utrolig mye kjappere
Det er høye krav til dokumentasjon i en søknad om økonomisk sosialhjelp. De som bruker papirversjonen når de søker om økonomisk sosialhjelp,må enten møte opp på NAV-kontoret eller sende all nødvendig dokumentasjon i posten. I den digitale søknaden får søkeren informasjon om hvilke vedlegg som er aktuelle. I tillegg er det mulig å ettersende dokumentasjon.
– Når saksbehandleren ser at en digital søknad mangler et vedlegg, sender vi en melding til søkeren. Ofte kommer et digitalt vedlegg umiddelbart etterpå, og det legges rett inn i fagsystemet i riktig sak, forteller avdelingsleder Terje Randem ved NAV Horten.
– Tidligere måtte vi gå over brua til Rådhuset for å skanne alle papirer. Nå går alt så utrolig mye kjappere!
Randems inntrykk er at den digitale søknaden er tatt svært godt imot både av søkerne og saksbehandlerne.
– Her i Horten har vi dessuten et godt samarbeid med Enhet for rus og psykisk helse, og mange av våre brukere får hjelp der når de skal søke digitalt om økonomisk sosialhjelp.
- et prosjekt som startet i 2016 for å digitale sosiale tjenester i NAV
- er et samarbeidsprosjekt mellom Arbeids- og velferdsdirektoratet, KS og åtte kommuner
- involverer både den statlige og kommunale delen av NAV
- er tilpasset fire forskjellige kommunale fagsystemer
- lanserte i 2017 en veiviser i økonomisk sosialhjelp
- skal i 2019 utvikle en digital innsynsløsning og mulighet for kommunikasjon mellom søker og saksbehandler
7.700 ettersendelser av vedlegg
I september var det til ettersendt til sammen inn 7.700 vedlegg.
– Det er et høyt tall sammenlignet med antall søknader. Det forteller oss at denne funksjonaliteten er spesielt nyttig. Søkerne blir spart for mange ekstraturer til NAV-kontoret, sier prosjektleder for «Digisos», Anders Kise, som jobber i Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Kise tror den digitale søknaden vil spare mye tid også for NAV-veilederne.
– Samtidig er det mange avklaringer og tilleggsinformasjon som kommer fram når søkeren møter opp på NAV-kontoret og søker på papir. Framover blir det derfor viktig å høste erfaringer fra den digitale søknaden med tanke på den samlede tidsbruken og kvaliteten på søknadene.
Fire fagsystemer
Noe av det som har gjort det komplisert å gjøre søknaden digital, er at landets kommuner bruker fire forskjellige fagsystemer. For å få testet om den digitale søknaden fungerer slik den skal innenfor hvert av systemene, er det bare noen få kommuner om gangen som har prøvd den ut. I løpet av november er det Bærums tur, og hvis alt går etter planen, vil alle kommuner ha mulighet til å tilby den digitale søknaden i løpet av neste år.
Se veiviseren for økonomisk sosialhjelp på nav.no.