GLADE: Cathrine Pihl Lyngstad og leder i IT-avdelingen i NAV, Jonas Slørdahl Skjærpe. (Foto: Anders Palerud)

For fjerde år på rad har ODA-nettverk og Abelia kåret Norges 50 fremste tech-kvinner. Kåringen for 2020 ble gjort fredag 6. mars, og Cathrine Pihl Lyngstad i NAV IT Data og innsikt var blant de utvalgte blant 574 nominerte.

– Det er veldig hyggelig, særlig fordi det er første gang offentlig sektor er med i kåringen, sier Lyngstad.

Hun håper flere kvinner vil velge IT.

– Vi har en god kjønnsfordeling i IT-avdelingen i NAV, men blant utviklerne skulle vi gjerne hatt høyere kvinneandel. Det er bra for mangfoldet. Vi skulle også ønske at flere kvinner valgte en IT-utdanning, slik at vi kunne hatt en større gruppe å rekruttere fra.

Viktig med gode rollemodeller

Lyngstad tror at en av grunnene til at det foreløpig er relativt få kvinner i IT-bransjen, er at det har manglet forbilder for jenter.

– Det er fortsatt ulike forventninger til gutter og jenter, og det er viktig med gode rollemodeller. Jeg håper og tror at stereotypien om at en IT-utvikler er en ung gutt som sitter foran skjermen hele dagen, er i ferd med å forsvinne når man får vist frem mangfoldet som finnes blant IT-utviklere.

Selv er hun utdannet sivilingeniør fra NTNU med erfaring fra software- og konsulentbransjen før hun begynte i NAV. Hun har også vært analytiker, data scientist prosjektleder og rådgiver innenfor blant datahåndtering, risikostyring og virksomhetsstyring. Nå leder hun NAVs AI-lab og kompetanseområdet data science.

Det er flere grunner til at hun søkte seg til NAV.

– NAVs samfunnsoppdrag appellerer til meg, og jeg visste at det jobber mange flinke folk her. Dessuten satser NAV stort på IT, og da jeg skjønte at det var mulighet for å jobbe med kunstig intelligens, var jeg ikke i tvil om at dette er en jobb jeg ville trives med, sier Lyngstad.

– Ikke så mange kvinnelige tech-ledere

Catherine Janson

Catherine Janson er leder for NAV IT Design og utvikling og ble kåret til en av Norges fremstående kvinnelige tech-ledere. Hun synes det er stas å være på listen.

– Det er veldig kult, vi er ikke så mange kvinnelige tech-ledere, så det er bra noen får øye på oss.

Janson jobber mye med rekruttering og er ofte på universiteter og snakker om IT-avdelingen i NAV. Hun tror kåringen vil styrke  troverdigheten.

– Jeg er spesielt på utkikk etter kvinner, ikke bare for å øke kvinneandelen, men også fordi de kan bringe noe mer inn i IT-miljøet utenom koding. Jeg ser etter de som har et talent for IT-utvikling i kombinasjon med andre egenskaper som kan bidra til et godt og mangfoldig arbeidsmiljø.

Synliggjør rollemodeller

Direktør for IT-avdelingen i NAV, Jonas Slørdahl Skjærpe, var til stede under kåringen. Han er stolt over å ha fått tak i noen av de beste teknologene i markedet, blant dem flere kvinner.  En av de sist rekrutterte, Marte Tårnes, sto på fjorårets liste over de 50 fremste tech-kvinnene.

– Men vi må, som mange andre, jobbe ekstra hardt for å løfte kvinneandelen blant utviklerne og tekniske eksperter. Dette gjør vi blant annet gjennom samarbeidet med ODA-nettverk og jenteprosjektet ADA på NTNU og ved å løfte fram og synliggjøre rollemodeller for framtidens kvinnelige teknologer, slik denne kåringen også gjør, sa Skjærpe.