Ali Khudro
Syriske Ali Khudro er takknemlig for alt Norge har hjulpet ham med.

Khudro var 25 år gammel da han flyktet fra krigen i Syria. Etter et år på flyktningmottak i Ålesund ble han bosatt i Oslo og begynte på introduksjonsprogrammet, som alle flyktninger i alderen 18 – 55 år må gjennomføre.

For snart tre år siden ble han kjent med Arne Fr. Mathisen. Bakgrunnen er at Rotary Lillestrøm etablerte «Rotary flyktningementor» i forbindelse med flyktningstrømmen i 2015/2016. Klubben ønsket å bidra gjennom et samarbeid med NAV. Etter hvert fulgte flere klubber i Romerike etter, og et par år senere kom også fire Oslo-klubber med.

– Arne er blitt en veldig god venn. Han er opptatt av meg og mine ting. Han har hjulpet meg på mange måter, og kona hans, Kirsten har vært norsklæreren min, sier Khudro.

Mathisen nikker:

– Vennskapet betyr mye for meg også, jeg har blitt kjent med en ny kultur og lærer mye, jeg også. Og så blir jeg minnet på hvor utrolig privilegerte vi er i Norge.

Arne Fr. Mathisen
Arne Fr. Mathisen er mentor for Ali Khudro og primus motor for mentorordningen i Oslo Rotary.

Besto førerprøven etter øvelseskjøring

Mathisen er primus motor for mentorordningen i Oslo Rotary, som startet med et samarbeid med NAV St. Hanshaugen. Senere er også NAV Frogner og NAV Grünerløkka blitt med. Sammen med flyktningtjenesten i NAV-kontorene, kobler mentor-komiteen flyktninger og mentorer.

Han forteller at det er opp til mentorene hvor mye tid de vil sette av og hva de vil gjøre når de treffes. Det vanlige er at de møtes to-tre ganger i måneden.

– I utgangspunktet skal de hjelpe flyktningene til å forstå Norge bedre og gi dem språktrening, men for mange strekker det seg mye lengre enn det – alt fra middager og museumsbesøk til skigåing og eksamenspugging.

I Khudros tilfelle viste det seg blant annet at det var behov for øvelseskjøring.

– Ali fortalte meg at han hadde strøket til førerprøven, og jeg sa at det er jo ikke så rart – teoriprøven er det mange som stryker på. Men så sa han at den hadde han bestått, det var oppkjøringen han hadde strøket på to ganger.

Det viste seg nemlig at kjørelæreren hadde sagt at han skulle følge skiltene til for eksempel Gardermoen.

– Men jeg klarte ikke å lese og forstå skiltene samtidig som jeg kjørte, sier Khudro.

Fakta // Rotary
  • Er en verdensomspennende serviceorganisasjon med1,4 millioner medlemmer i over 46.000 klubber i 160 land.
  • Medlemmene er kvinner og menn med bred yrkesmessig bakgrunn og erfaring fra privat eller offentlig virksomhet.
  • Den første klubben ble stiftet i 1905 i USA. Norges første klubb var Oslo Rotary, som kan feire 100-årsjubileum i år.

Dermed ble det mange kjøreturer med Mathisen i og rundt Oslo der de terpet på skilter, og ikke lenge etterpå besto han førerprøven.

Savner ingenting

I Aleppo jobbet Ali Khudro som gravemaskinfører i ti år, men hadde ikke lært å lese og skrive før han kom til Norge. I løpet av årene i Norge har han fått mange typer arbeidserfaring, blant annet fra matbransjen, butikk og barnehage. Målet er en fast jobb der han kan jobbe med mat, for eksempel i en kantine.

På spørsmål om hva han savner fra Syria, kommer svaret raskt:

– Ingenting. Bare familien min. Men jeg ønsker meg norske venner. Det er ikke så lett å bli kjent med nordmenn.

Mathisen nikker:

– Ali trenger norske arbeidskolleger. For venner kan verken vi i Rotary eller NAV skaffe ham.  Og så trenger han fritid, sånn at han kan oppsøke miljøer med jevnaldrende. Men fritid har han lite av, siden han for tiden har tre jobber. Det er mange flyktninger som jobber ekstremt mye.

– Deltakerne er veldig fornøyde

I Oslo Rotary er det omkring 25 mentorer, i tillegg er det 15 medlemmer som også gjerne vil bidra. Mathisen forteller at tilbakemeldingene fra de fleste mentorene er klare:

– Nesten alle sier at dette er noe av det mest meningsfulle de gjør, og de fleste opprettholder kontakten også etter at introduksjonsprogrammet er avsluttet.

Veronica Lindholm ved NAV St. Hanshaugen bekrefter at samarbeidet med Oslo Rotary er en suksess. Sammen med Rotarys mentor-komité kobler hun deltakere på Introduksjonsprogrammet med mentorer.

Veronica Lindholm, veileder ved NAV St. Hanshaugen
Veronica Lindholm, veileder ved NAV St. Hanshaugen

– Deltakerne er veldig fornøyde. Mange av dem har ikke noe nettverk når de begynner på Introduksjonsprogrammet. Noen av dem har vokst opp i en flyktningleir og har aldri gått på skole. Rotary-mentorene er trygge, voksne personer med et langt yrkesliv bak seg, de kan det norske systemet, og de er gode samtalepartnere.

– Gir verdier for begge parter

Lindholm forteller at NAV samarbeider med flere frivillige organisasjoner, og at det er behov for et mangfold i tilbudet til flyktninger.

– Noen har behov for å treffe jevnaldrende, mens andre synes det er fint å bli kjent med godt voksne personer. I de tilfellene det er full klaff mellom en Rotary-mentor og en deltaker, ser vi at det gir verdier for begge parter. Mange av matchene fører til vennskap.

NAV blander seg ikke opp i hvordan eller hvor samværet gjennomføres.

– Vår erfaring er at mange Rotary-mentorer hjelper på mange ulike måter, men det viktigste er at de snakker norsk sammen. Mentorene skal ikke finne jobb til dem, det er vår oppgave.

Har blitt møtt med tillit av alle

Erik Kreyberg Normann
Erik Kreyberg Normann (foto: Moment)

Khudro bor sammen med fetteren sin, som kom samtidig med ham til Norge. For to år siden kom også søsteren, svogeren og en yngre bror, etter en farefull ferd over Middelhavet. Håpet er at også resten av familien, som har bodd i Tyrkia etter de flyktet fra Syria, får komme hit.

Nå som han bestått nødvendige eksamener og forsørger seg selv, har han søkt om norsk statsborgerskap.

– Jeg er så takknemlig for alle mulighetene jeg har fått av NAV og av Norge. Jeg har blitt møtt med tillit av alle. Det er uvant for meg at man kan ha tillit til myndighetene. Her er det tillit mellom stat og folk og mellom innbyggerne. Ingen prøver å lure deg. Og så har man rett til å tro det man vil. Man kan være den man er.

– Gjør en viktig jobb

Distriktsguvernør Erik Kreyberg Normann er ansvarlig for Rotary-klubbene i Oslo og vestre Viken. Han håper samarbeidet mellom NAV og Rotary-klubber rundt om i landet vil bre om seg.

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte

– Jeg vet at mange av våre klubber ønsker å bidra, og med tanke på situasjonen i Ukraina vil trolig behovet for Rotary-mentorer bli enda større. Sammen kan vi hjelpe mange, sier han.

NAV-direktør Hans Christian Holte forteller NAV har flere former for samarbeid med frivillige organisasjoner rundt om i landet. Han setter pris på Rotarys innsats:

– Flyktninger som kommer til Norge trenger mange former for støtte og hjelp, og frivillige organisasjoner gjør en viktig jobb. Jeg synes det er flott at Rotary har en mentorordning og at de på eget initiativ har fått i gang et samarbeid med NAV.