– Jeg er så glad for at jeg har jobb! Jeg trives veldig godt og det er fint å få gjøre noe jeg kan, sier Semir Nasir Mohamed.

Det var ingen selvfølge at han skulle få seg jobb, i alle fall ikke som frisør. Og at det skulle bli Oslo, er først og fremst et resultat av egen innsats, en velvillig arbeidsgiver og en iherdig NAV-veileder.

Måtte få jobb innen ett år

Mohamed var en av deltakerne i «Jobbsjansen del C», som hadde oppstart i 2017 og er et samarbeid mellom NAV Værnes og Stjørdal kommune. Prosjektet er støttet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og gir flyktninger som er ferdig med sitt tredje år i introduksjonsprogrammet mulighet til å motta stønad fra Jobbsjansen i opptil ett år ekstra. Målet er at deltakerne er i full jobb eller utdanning innen ekstraåret er omme.

Edita Amundsen, veileder ved NAV Stjørdal

Edita Amundsen ved NAV Værnes er prosjektleder for «Jobbsjansen del C» og ble også veilederen til Mohamed, som kom fra Sudan til Meråker i 2014.
Etter tre år på introduksjonsprogrammet var Mohamed ferdig 31. oktober 2017. Det betydde at han måtte få seg jobb senest 1. november 2018.

– Semir har vært aktiv i idrett, han er sosial og veldig godt likt. Han ville så gjerne jobbe og klare seg selv, og jeg hadde tro på at han skulle klare det, sier Amundsen.

Språket er vanskelig

Men jobbene vokser ikke på trær i Meråker, der Mohamed bodde sammen med moren og broren sin.

– Det er ikke lett for flyktninger å få jobb. Språket er også vanskelig. I introduksjonsprogrammet får vi opplæring i bokmål, men dialekten i Meråker er veldig forskjellig, sier Mohamed.

Amundsen skaffet ham arbeidstrening i en dagligvarebutikk i Stjørdal.

– Først og fremst fordi jeg ville se om han klarte å stå opp tidlig fem dager i uka. Det klarte han fint, sier Amundsen.

Etter hvert ble det tydelig at han ikke kom til å få fast jobb i butikken.

– Jeg visste at han hadde jobbet som frisør i Sudan og hadde lyst til å flytte til Oslo, så jeg spurte om han kjente noen han kunne kontakte, sier Amundsen.

Kjente én i frisørsalong

Det viste seg at han kjente én flyktning som hadde fått jobb hos frisør i Oslo. Mohamed kontaktet ham i mars i fjor og spurte om han visste om det var mulighet for ham å få prøve seg som frisør i den samme salongen. Han fikk positiv respons, men utsatte Oslo-turen.

– Semir manglet selvtillit og grudde seg for å reise. Jeg skjønte at han måtte presses litt, og sa at han måtte dra. Han kunne ikke utsette det lenger. Vi snakket mye sammen for at han skulle bli trygg og at han skulle vite at jeg var der for ham.

Mohamed dro til Oslo, og det viste seg at eieren av frisørsalongen House of fades ville gi ham en sjanse.

Abdi Mohammed kom selv som flyktning fra Somalia til Norge for en del år siden og vet hvor vanskelig det kan være å få seg jobb. Særlig når man ikke har papirer på jobbkompetanse fra hjemlandet.

– Jeg ville gjerne hjelpe ham og tilbød ham noen måneder i praksis. Vi likte ham. Han er lett å samarbeide med, og han er dyktig, selv om han manglet erfaring med norske hårtyper. Han fikk øve seg på noen dukker, og det gikk bra, sier Abdi Mohammed.

«Kjør på, Semir!»

Til tross for at praksisperioden gikk greit, var Mohamed fortsatt usikker på om han turte å satse på et liv i Oslo uten familien sin.

KJØRTE PÅ: Semir Nasir Muhamed tok sjansen og flyttet til Oslo for å få seg jobb.

Edita Amundsen fortsatte å motivere ham. Abdi Mohammed hadde nemlig også sagt at hvis han i løpet av et halvt år lærte godt nok norsk til at han snakke med kundene, ville han ansette Mohamed.

– Edita sa «Kjør på, Semir!» Og jeg kjørte på, smiler Mohamed. – Jeg trengte det puffet.

Og det har han ikke angret på. 1. november 2018 – på dagen innen fristen – fikk Mohamed fast jobb i salongen.

– Det var vanskelig å reise fra familien, og jeg drar ofte hjem på besøk. Men jeg er så glad for at jeg har fast jobb! Jeg kommer aldri til å glemme Edita og alt hun har gjort for meg. Hun følger meg fortsatt opp og har vært på besøk i frisørsalongen flere ganger. Hun er best!

Jobbsjansen del C
  • Er for flyktninger som har fullført 3 år i introduksjonsprogrammet og som trenger et lengre kvalifiseringsløp
  • Deltakerne får stønad fra jobbsjansen i ett år
  • Skal styrke deltakernes kvalifikasjoner og bidra til at de kommer jobb eller utdanning i løpet av ett år.
  • Prosjektet startet i Stjørdal kommune 1. juli 2017 og hadde 80 prosent måloppnåelse blant deltakere som avsluttet i 2018.
  • Er et spleiselag mellom kommunene, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og NAV