NAV skal være en aktiv og kunnskapsrik samfunnsaktør, og vi ønsker å sette relevante problemstillinger på dagsorden. Arendalsuka er en høyst relevant arena for dette.

Vi ønsker også å plukke kunnskap med oss hjem, og det er det rikelig anledning til, med nesten 1240 påmeldte arrangementer. Temaene favner bredt, men i år er mange opptatt av digitalisering og kompetanse.

 

Fattigdomsdebatt

Leo Ajkic. Foto: Kristoffer Myhre

Tirsdag ettermiddag arrangerer vi en samtale om fattigdom: Velferdsstaten i spagaten. Denne ledes av Leo Ajkic, kjent fra blant annet «Flukt» og «Uro» på NRK.

Her skal kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt gi en kortversjon av NAVs fattigdomsrapport (Lavinntekt og levekår i Norge). Forsker Ivar Lødemel (Oslo Met) og Marte Mjøs Pedersen (ordfører i Bergen) deltar også, før statssekretær Guro Angell Gimse (ASD) kommentere til slutt. Denne samtalen livestreames via arrangementet som er opprettet på Facebook-siden NAV Kunnskap.

 

Pengepub

NHO: Øystein Dørum. Foto: Moment Studio

Senere samme kveld blir det pengeprat på puben: Utgifter til besvær. Her ønsker vi å snakke om hvordan NAVs store del av statsbudsjettet fordeles, hvordan det vil se ut i fremtiden, og hvor mye som er til faktisk politisk fordeling etter at pensjoner har tatt sin del av kaka. Hvordan blir det i fremtiden, og finnes det andre løsninger enn NAV?

Statistikksjef Ulf Andersen gir bakteppet, før vi overlater ordet til debattleder Kaia Storvik. I panelet sitter Sigrun Vågeng sammen med NHOs sjeføkonom Øystein Dørum, økonomiprofessor Kalle Moene (UiO), Katinka Greve Leiner (Ferd Sosiale entreprenører) og leder i Norsk studentunion, Marte Øyen.

 

Sanksjon eller motivasjon

FRP: Terje Søviknes. Foto: ©Stortingsarkivet/Scanpix

Det er aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere under 30 år. Er dette en god ide? Bør den omfatte flere? Hva fungerer egentlig best, pisk eller gulrot? Dette er noen av spørsmålene Aslak Bonde stiller når han leder debatten «Motivasjon eller sanksjon, Skal alle med…?» onsdag 14. august kl. 15.

Her deltar Kjell Hugvik, sammen med Frp-ordfører Terje Søviknes, SV-politiker Karin Andersen, forsker Ann-Helén Bay (Oslo Met) og Knut Røed, økonom og forsker (Frischsenteret, Sysselsettingsutvalget).

 

Over 20 arrangementer

NAV er representert i en rekke arrangementer, i overkant av 20. Sigrun Vågeng, Kjell Hugvik, Jonas Slørdahl Skjærpe og Yngvar Åsholt har blokka full med arrangementer, i tillegg sitter flere kolleger fra direktoratet i andre debatter de fire dagene NAV er til stede. Vi skal delta i samtaler om digitalisering, kompetanseutfordringer, arbeidsliv for yngre og eldre, utenforskap, integrering og språkutfordringer, for å nevne noen.

I tillegg til streamingen av Velferdsstaten i spagaten, oppdaterer kommunikasjonsavdelingen med nyhetssaker fra egne arrangementer både på MEMU og intranettet. I tillegg kommer vi til å twitre fra enkelte av arrangementene.