De siste årene har NAV IT gått fra å være avhengig av innleide konsulenter til å ha rundt 800 egne ansatte med ekspertise innen utvikling, data, design, sikkerhet og sky-teknologi. Når NAV skal rekruttere flere seniorutviklere til IT-avdelingen, tenker de helt nytt. De gjennomfører nå en rekrutteringskampanje som skal kapre de beste hodene – over hele landet.

Profilbilde av IT-direktør i NAV Jonas Slørdahl Skjærpe
IT-direktør i NAV, Jonas Slørdahl Skjærpe

– Det er ingen hemmelighet at utviklerkompetansen er svært ettertraktet. Det er generell mangel på utviklere i Norge, og konkurransen om å få tak i de beste er sterk. Derfor tilbyr vi nå de vi ansetter å kunne kombinere hjemmekontor med en kontorarbeidsplass ved et lokalt NAV-kontor, hvor som helst i Norge. Vi tror dette vil gjøre oss aktuelle for dyktige utviklere som tidligere ikke har vurdert oss som arbeidsplass fordi arbeidsstedet har vært i Oslo, sier Jonas Slørdahl Skjærpe, IT-direktør i NAV.

En ny modell

Flere offentlige virksomheter har den siste tiden åpnet for å ansette medarbeidere som primært jobber fra hjemmekontor, blant annet Lånekassen og Statistisk sentralbyrå. Skjærpe mener at NAV skiller seg ut ved å tilby en kombinasjon av å ha tilgang på en fysisk kontorplass ved et av landets 286 NAV-kontor samtidig som man har friheten til å jobbe hjemmefra.

– Jeg tror denne modellen er ganske enestående. Takket være at vi har NAV-kontorer over hele landet, vil de vi ansetter få en lokal arbeidsplass å gå til. Dermed får de anledning til å bli del av et fysisk arbeidsmiljø. Vi tror dessuten at det å jobbe på et NAV-kontor, tett på kollegaer som sitter i førstelinjen, kan bidra til å gi utviklerne verdifull innsikt de får nytte av i arbeidet sitt.

NAV er en attraktiv IT-arbeidsplass

IT-direktøren tror det er flere grunner til at NAV er en attraktiv arbeidsgiver.

– Jeg mener at vi har Norges mest spennende arbeidsplass. NAV har et viktig samfunnsoppdrag, og oppgavene vi skal løse, er noen av de største og mest spennende faglige utfordringene man kan få som utvikler. De som blir ansatt i NAV, kommer til et sterkt fagmiljø. Som jeg pleier å si: Flinke folk vil jobbe sammen med andre flinke folk!

Skjærpe mener NAV er blitt kjent for å gå foran i arbeidet med å digitalisere offentlig sektor gjennom kontinuerlig utvikling fremfor de tradisjonelle IT-prosjektene som gikk over flere år og med store enkeltleveranser.

– Vi har vist at vi er i stand til å tenke annerledes i NAV. Måten vi løser oppgavene på, ved å løse utfordringer i tverrfaglige team, er særlig attraktivt for utviklere, sier han.

Avstand er mindre viktig enn før

NAV IT har nylig blitt samlokalisert på Helsfyr i Oslo sammen med resten av direktoratet. Selv om det er flere fordeler ved å ha miljøet samlet på ett sted, tror ikke Skjærpe at de som jobber lenger unna vil føle seg utenfor.

– Arbeidshverdagen vår er allerede hybrid. Det betyr at vi i de fleste sammenhenger må ta høyde for en kombinasjon av fysisk og digital tilstedeværelse. Det gjør at avstandene blir mindre viktig, og at den daglige sosiale omgangen også flyttes inn i det digitale rommet. Det fikk vi god erfaring med under pandemien, sier han.

Skjærpe mener at nettopp måten man jobber på i NAV er med på å gjøre avstand mellom kollegaer mindre.

– Gjennom arbeidsoppgavene og deltagelse i tverrfaglige team vil de vi ansetter, komme tett på kollegaer og miljøet på Helsfyr. Og selvsagt vil vi samles fysisk innimellom. De vi ansetter utenfor Oslo, kan nok regne med å tilbringe litt tid i Oslo sammen med kollegaer på «gamlemåten», avslutter Skjærpe.

 

Se ledige stillinger i NAV IT her.