Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Nancy Herz, er opptatt av klarspråk i det offentlige.
Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Nancy Herz, er opptatt av klarspråk i det offentlige.

Midt i Arendalsuka inviterte NAV til frokost og direktesending av språkpodkasten På godt NAVsk, der NAV-direktør Hans Christian Holte, Språkrådets direktør Åse Wetås og statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Nancy Herz blant annet snakket om "naver" og naving, som Språkrådet kåret til årets nyord i 2012.

I podkasten På godt NAVsk er det en fast tradisjon at en av deltakerne blir spurt om hvilket "navsk" ord de synes burde kastes i søpla. Herz hadde vurdert å kaste ordet "naver", men ombestemte seg etter å ha lest Holtes kronikk "Ti år som naver" i Aftenposten dagen før. I stedet velger hun "stønad".

Deltakerne diskuterte også hva maktspråk i betyr 2022: Blir det borte nå som språkloven er kommet og staten er forpliktet til å bruke klarspråk?

Kake med "Naver 10 år"
Naver-jubileet ble markert med kake onsdag 17. august i Arendalsuka

Martine Antonsen fra Mental Helse Ungdom delte sine erfaringer og synspunkter på språket i NAV, og filosof Einar Duenger Bøhn snakket om maktspråk og teknologi.

Gjesteprogramleder er forfatter og språkviter Helene Uri.

Du kan se og høre streamingen på Facebook.

Sendingen blir også lagt på  SpotifyTransistor og Google Podcast.

Der finner du alle episodene av På godt NAVsk – NAVs egen språkpodkast, som siden 2021 har tatt opp spørsmål knyttet til klarspråk.