– Jeg er jo ikke bare min angst og min sykdom, men når man går hjemme hele dagen, føltes det som om det var alt jeg var, sier Kyrkjebø.

Lang og kronglete vei

34-åringen har både utdanning og jobberfaring, men veien frem mot den faste jobben hos elektronikk-kjeden har likevel vært lang og kronglete.

GODT SAMARBEID: Veronica Kyrkjebø (til v.), jobbspesialist ved NAV Fana, Tine Omdal Laskemoen, og varehussjef Ørjan Andersen.

– Angsten har gjort det vanskelig for meg å tørre å møte de utfordringene det innebærer å være i jobb. Jeg trodde ikke på meg selv, og stolte ikke på at jeg kunne klare det. Når du på vanskelige dager har problemer med å gå til postkassen, sier det seg selv at det er utfordrende å gå på jobb, sier Kyrkjebø.

I lokalene til elektronikk-kjeden Power på Nordås i Bergen blir det stille i noen sekunder når Kyrkjebø skal fortelle hvordan hun opplevde å få telefonen fra varehussjef Ørjan Andersen om at hun var den utvalgte til butikkens nye stilling som kjøkkenselger.

– Jeg gikk rett i kjelleren. Jeg var redd for å skuffe noen – meg selv, eller andre. Plutselig var det noen som trodde på meg når jeg ikke en gang trodde på meg selv. Da Ørjan sa at han så på meg som en ressurs, var det veldig uvant for meg, sier Kyrkjebø.

– Den beste kandidaten

Men Andersen var ikke i tvil om at Kyrkjebø var den beste kandidaten til jobben.

– Veronica har vært gjennom en omfattende og tøff rekrutteringsprosess og har vist seg som den beste kandidaten til stillingen, sier han.

Samtidig er han ærlig om at den gode kontakten med jobbspesialist Tine Omdal Laskemoen fra NAV Fana var avgjørende for at hun slapp gjennom nåløyet i første omgang.

– Hadde Veronica kommet hit på vanlig måte, er det stor sannsynlighet for at hun hadde forsvunnet i prosessen. Men jeg stoler på Tine og vet at vi forstår hverandres behov, sier Andersen.

Han forteller at da Kyrkjebø først var kommet over dørstokken, gjorde hun hele jobben selv.

– Jeg driver ikke veldedighet, og ser alltid etter den beste kandidaten. Det betyr ikke nødvendigvis de mest skolerte. Mange av mine beste og mest lojale ansatte har hatt – og har – utfordringer.

Den perfekte matchen

Det viktigste for ham er å finne rett person til rett jobb. Det er der jobbspesialistene til NAV kommer inn. God kunnskap om både arbeidsgiverne og arbeidssøkerne skal gjøre det enklere å finne den perfekte matchen. Jobbspesialist Laskemoen mener det er spesielt to ting som er avgjørende for å få til en god jobbmatch:

– Vi må se menneskene bak helseproblemene, og ta arbeidsgiverenens behov på alvor, sier hun.

For både butikksjefen og Kyrkjebø har den direkte kontakten med Laskemoen vært veldig viktig.

– Tine er alltid tilgjengelig, jeg har alltid et nummer å ringe. Da føler man seg sett og ivaretatt, og ikke bare som en av mange i systemet. Det er alfa og omega for meg, sier Kyrkjebø.

– Det å bli sett og hørt, og at noen heier på deg, tror jeg er viktig. Vi blir jo godt kjent, brukerne betyr noe for deg, og man ser hva de har av egenskaper, sier Laskemoen.

Ærlighet varer lengst

Andersen har også satt pris på at han helt fra start har fått vite om utfordringene til Kyrkjebø, slik at de sammen kan finne frem til løsninger som fungerer for de begge.
Kyrkjebø er glad for at hun valgte å være åpen da hun søkte på jobben som kjøkkenselger.

– Selv om angsten ikke påvirker jobben jeg gjør, tror jeg mange som sliter med det samme bruker mye krefter på å holde den skjult, sier hun.

Første utfordring for småbarnsmoren var to ukers opplæring i Oslo. Da det var overstått, følte hun mye var gjort. Likevel er hun tydelig om at det er mye hardt arbeid i vente, og at alle dager ikke er like enkle.

– Når man har tunge dager, og det føles helt feil å stå opp av sengen, det er da jobben virkelig begynner. Det handler om hva man har mest lyst til, sier Kyrkjebø.

Det hjelper å vite at det gir energi å møte menneskene på jobben:

–Det gir en drive å være en del av noe større enn seg selv. Og så setter jeg pris på at det er mange forskjellige folk og typer her, sier Kyrkjebø.

Hun er takknemlig for muligheten hun har fått. Motivasjonen til å lykkes, er sterkere enn frykten for å feile.

– Jobb er livet. Det betyr alt, sier Kyrkjebø.