Det er tøffe tider nå under koronaen. Mange er permitterte fra jobben sin, og mange er uten jobb. For deg som er ung er det kanskje lett å bli motløs. Det forstår jeg godt. Men da skal du vite at det er jobber å få også nå, og framover kommer det til å bli stor etterspørsel etter arbeidskraft. En stor del av befolkningen i Norge blir alderspensjonister, og arbeidsgivere må konkurrere om arbeidstakere med den rette kompetansen.

Utdanning blir enda viktigere

Det vi vet, er at de som ikke har utdanning, kan komme til å slite med å få jobb. Det gjelder både unge og de som har vært i jobb lenge. Det vil fortsatt være bruk for folk i yrker som ikke krever utdanning, men det blir stadig færre av dem. Det er derfor viktig at du gjør det du kan for å få deg en utdanning.

Profilbilde av Hans Christian Holte
Hans Christian Holte, NAV-direktør

Vi må også innstille oss på at vi må oppdatere kompetansen vår ut fra hva arbeidsgivere etterspør. Omstillingen i arbeidslivet skjer fort for tida, og enda raskere på grunn av korona. For eksempel kan digitale løsninger og tjenester fortere enn vi trodde overta jobber som før ble gjort av mennesker, men omstillingen åpner også for nye muligheter.

Og digitale ferdigheter blir viktigere og viktigere. Kan hende du er en av dem som har god kompetanse på dette feltet? Er du heldig, er det nok til å få jobb, men det lureste er å ta en form for utdanning som dokumenterer kunnskapen din.

Sjekk mulighetene i dag

Hvis du ikke har fullført videregående, eller du trenger å forbedre de karakterene som kreves for å komme inn på utdanningen du ønsker deg, kan du starte der. Kanskje du kan sjekke mulighetene allerede i dag?

Hvis du har fullført videregående, er det lurt å ta neste steg. På utdanning.no finner du tusenvis av utdanninger som passer til hundrevis av yrker.

//

Den viktigste innsatsen er den du gjør selv, men vi i NAV vil gjøre det vi kan for å hjelpe deg videre.

HANS CHRISTIAN HOLTE, NAV-DIREKTØR

Hvis utdanning ikke er mulig akkurat nå, kan du prøve å få deg en jobb imens. De finnes, selv om tilbudet ikke er så stort som det pleier. Og arbeidserfaring er viktig. Du kan starte med å registrere deg som arbeidssøker, eller bare legge inn CV-en din på arbeidsplassen.no. Der kommer det også inn jobber hver eneste dag. I disse dager blir det dessuten lagt ut mange sommerjobber.

Det er også lurt å registrere seg hos bemanningsbyråer. Kanskje har de en jobb som passer for en kortere eller lengre periode. Spør også folk du kjenner om de vet om noe, plutselig kan det dukke opp en jobb som passer for deg. Ikke vær redd for å spørre andre til råds.

Du er ikke alene

Har du spørsmål, eller trenger du kanskje hjelp til å forbedre CV-en din? Da kan du ta kontakt med NAV Jobblyst på Facebook eller Snapchat. Der kan du få gode råd og tips fra våre egne jobbeksperter, som vet mye om hva dere unge bør gjøre for å komme i jobb.

Bruk kontaktene dine og søk jobb eller utdanning. Det er bruk for deg. Den viktigste innsatsen er den du gjør selv, men vi i NAV vil gjøre det vi kan for å hjelpe deg videre. Du er ikke alene.

Lykke til!

Hilsen Hans Christian Holte, NAV-direktør