– Jeg er glad i å bevege meg og har trent mye yoga, men akkurat styrketrening var jeg ikke så glad i. Men det er jeg blitt nå! Nå definerer jeg meg selv som en sporty person, og det har gjort noe med selvtilliten min, sier Camilla Smith.
– Jeg er glad i å bevege meg og har trent mye yoga, men akkurat styrketrening var jeg ikke så glad i. Men det er jeg blitt nå! Nå definerer jeg meg selv som en sporty person, og det har gjort noe med selvtilliten min, sier Camilla Smith.

– Se her, nå har jeg bestått «Fordypning i ernæring og kosthold også!», sier 51-åringen stolt.

Eksamen som personlig trener er hun allerede i mål med, og når hun har fullført «Fordypning i salg, markedsføring og coaching», er hun ferdig sertifisert som «PT -Total».

Hva skal jeg gjøre nå?

 At hun skulle bli personlig trener, var ikke opplagt. I mange år har hun vært selvstendig næringsdrivende og solgt kjente merkevarer, i tillegg til å være ansatt som selger av reiselivsprodukter. Men allerede før koronaviruset merket hun at det begynte å bli vanskelig.

– Varehandelen har forandret seg i takt med økningen av nettsalget, og stengte butikker har skrudd opp farten på denne utviklingen. Varene går ikke lenger ut av butikkene på samme måte som før. Det jeg selger som personlig næringsdrivende nå, er omtrent en tredjedel av det jeg solgte for i 2019, sier Smith.

Da hun ble permittert i fjor vår, måtte hun tenke seg om: Hva skal jeg gjøre nå? Hva kan jeg? Hva er jeg god til? Svarene på spørsmålene var at hun kunne salg, at hun var energisk, god til å inspirere og god til å få med seg folk. Også hadde hun jo merket at det var etterspørsel etter trening blant vanlige folk.

– Behovet for trening er stort

Da hun fant ut at hun kunne ta utdanning samtidig som hun fikk dagpenger og støtte som selvstendig næringsdrivende, meldte hun seg på en utdanning som personlig trener.

– De andre på kurset var 21-22 år gamle, én var 35 og så var det meg!

Men alderen kan også være en fordel, tror hun.

– Målgruppen min er vanlige folk som skal komme i form, og kanskje gå ned noen kilo. Jeg skal ikke drive med VM i Fitness og legge ut video av meg selv.

Så fort hun var ferdig med utdanningen, markedsførte hun seg i nettverket sitt. Og kundene strømmet på.

– Nå som treningsstudioene er stengt er det viktig å være fleksibel. Jeg kommer hjem til kundene, eller legger opp til trening ute. Behovet for trening er stort, mange har jo sittet på hjemmekontor i over et år med turgåing som eneste treningstilbud, sier Smith.

– Ikke sitt og vent!

Damer som gjør øvelser
Camilla Smith er fra Bestum i Oslo og startet markedsføringen i nettverket sitt.

Smith har allerede blitt ansatt på et treningssenter, og i tillegg har hun sine private kunder. Hun har en egen nettside og fått logo på bilen. Og hun har satt seg klare mål: 10 privattimer i uken, 10-15 timer på treningsstudio og salgsjobb ved siden av.

– Så, ja det blir mye å gjøre, men det gleder jeg meg til!

På spørsmål om hvilke råd hun har til andre som er blitt permitterte eller arbeidsledige, er svarene mange:

– Ikke sitt og vent! Finn ut hva du kan og hva du er god til, og hva du kan lære deg. Snakk med folk og hør på forslag. Sjekk mulighetene for at NAV har ordninger som kan hjelpe deg. For det handler ikke nødvendigvis om søke en ny jobb, men kanskje heller om å lage din egen jobb.