Kristine Melsom tror mange vil ha godt av en time-out fra hverdagen

Rekordlav arbeidsledighet gjør det vanskelig for mange bransjer å få tak i folk.  Reiselivet er intet unntak.  Bare i april ble det lyst ut 5 322 stillinger innenfor reiseliv og transport, en økning på 70 prosent sammenlignet med i fjor.

Kristine Melsom har funnet en løsning som gjør at hun kan kombinere flere av sine interesser. Denne påsken har hun tilbrakt som hyttevert på Den norske turistforenings hytte Litlos på Hardangervidda, der hun har gjort alt fra å stå i resepsjonen til å vaske sengetøy og servere mat. Det er ikke første gang Melsom har lagt arbeidsdagene sine til fjellheimen. På sensommeren i fjor jobbet hun på Bjørnhollia i Rondane.

Forfriskende

Ideen til å hive seg ut i et annerledes eventyr fikk hun impulsivt via en annonse fra Turistforeningen.  Som frilanser har hun mulighet til å ta oppdrag fra kunder på andre destinasjoner enn kontoret eller stuen.

Nybakte rundstykker med vakre Hardangervidda i bakgrunnen

Jeg hadde jeg vært mye hjemme under koronapandemien, så dette var en mulighet til å komme seg litt bort. Dessuten liker jeg godt fjellet og naturen.  Når man er vant til å sitte stille foran Mac-en er det veldig deilig å jobbe litt praktisk, sier Melsom.

For 57-åringen var det forfriskende å jobbe sammen med en gjeng unge studenter med mye livsglede.

Jeg er glad i folk, og i fjellet møter jeg bare «happy» mennesker, sier hun.

NHO: Svært gode muligheter

Politisk rådgiver i NHO Reiseliv, Henrik Hamborg sier mulighetene for å få seg en jobb i reiselivet nå, er svært god for dem som har stå-på-vilje.

– Nå som behovet for arbeidskraft er så stort er de viktigste egenskapene at man er villig til å brette opp ermene og komme tidsnok på jobb. I en normalsituasjon er bildet noe mer nyansert, men vi trenger både de som er utadvendte, kunnskapsrike, lærevillige, strategiske, og de som er gode på økonomi og produktutvikling, sier Hamborg.
Ifølge NHO Reiseliv oppgir 62 prosent av medlemsbedriftene deres at de mangler personell. Noe av årsaken til dette er at flere ansatte har funnet seg arbeid i andre næringer under pandemien, og at færre sesongarbeider og gjestearbeidere har kommet til Norge under og etter pandemien.

– Det er særlig behov for faglærte kokker, men våre medlemmer trenger også servitører, resepsjonister, renholdere, bartendere, ryddehjelper og baristaer, for å nevne noe. Mange arbeidsoppgavene kan læres i løpet av relativt kort tid, selv om ikke man har relevant erfaring fra før, sier Hamborg.

NAV: Et flott eksempel

Arbeids- og tjenestedirektør i NAV, Sonja Skinnarland

Arbeids- og tjenestedirektør i NAV, Sonja Skinnarland, synes Melsom er et flott eksempel på en som tenker utenfor boksen når hun ser etter en jobb.

– Reiselivsbransjen er en av flere næringer som er i beit for folk, og vi trenger flere som tenker som henne. Både arbeidsgivere og arbeidssøkere må tenke nytt for å dekke behovet for arbeidskraft.

Tror det er veldig sunt

Å jobbe på turisthytte med alt det innebærer er kanskje ikke for alle, men Melsom mener mange kunne hatt godt av en time-out fra hverdagen.

Å gå «back to basic», uten butikker, med utedo og ujålete folk tror jeg er veldig sunt. Jeg tror veldig mange hadde hatt godt av det. Å bake rundstykker med vakre vidden rett foran deg kan man jo bare ikke mislike, sier Melsom.

På arbeidsplassen.no er det for tiden mange ledige stillinger innen reiseliv og service

Hardangervidda og hunder
Magisk stemning på vidda