– Jeg hadde sett for meg at praksisjobb betydde at man ikke fikk så mye ansvar, men på XXL fikk jeg blant annet ansvar for varer som skulle på salg. Det gjorde at jeg følte meg viktig, og jeg gledet meg til å dra på jobb. Jeg følte meg som en del av gjengen!

Smith oppsøkte Ungdomstorget første gang for omkring fem år siden. Hun hadde studert helsefag på videregående. I stedet for å ta lærlingtiden med én gang begynte hun på allmennfaglig påbygning, men da mistet hun retten til lærlingeplass.

FIKK JOBB: Sara Angelica Smith fikk jobb etter bare én måned på arbeidstrening.

På Ungdomstorget traff hun NAV-veileder Anne Grete Dahl, og sammen prøvde de å finne en passende jobb.
– Jeg søkte 5-10 jobber hver dag. Både jeg og Anne Grete synes søknaden min var kjempegod, men likevel kom jeg ikke til intervju, sier hun.
At hun ikke klarte å skaffe seg jobb selv gjorde at hun følte seg mindre selvstendig, og at det var henne det var et problem med. Men det tok ikke mer enn én måned med arbeidstrening før hun fikk fast deltidsstilling. Og da sjansen bød seg søkte hun jobb på XXL Sandvika.
– Jeg ble veldig glad da de ringte meg med tilbud om fast jobb, smiler hun.

Alt på ett sted

Ungdomstorget ligger midt i Drammen og åpnet i 2015 med ansatte fra kommunen, psykiske helsetjenester, sexolog, NAV, helsesøster, ruskonsulent, og introduksjonsprogrammet. I tillegg har de et uteteam som driver oppsøkende arbeid. Ungdom mellom 13 og 25 år kan komme innom for råd og veiledning, både med og uten avtale.

//

– Å slå seg sammen med de andre etatene på Ungdomstorget er noe av det lureste NAV har gjort.

ANNE GRETE DAHL, NAV-VEILEDER

– Det er bred kompetanse samlet på ett sted. Det gjør at ungdommen føler de har grepet på livet sitt her, sier Dahl. – Å slå seg sammen med de andre etatene på Ungdomstorget er noe av det lureste NAV har gjort. Ungdommene kan velge hvem de vil forholde seg til ut fra behov.

Ble sendt til Ungdomstorget

Da Magnus Nordnes Vigdal (21) kom inn på Ungdomstorget i 2016, var han stille og sjenert. Helt siden barneskolen har han hatt vanskelig for å snakke med andre. Etter hvert utviklet han panikkangst. På videregående ble det så ille at han sluttet. Vigdal fikk en veileder i NAV som sendte ham til Ungdomstorget.

FIKK JOBB HAN OGSÅ: Magnus Nordnes Vigdal fikk jobb etter å ha sendt en åpen søknad til en annen Meny-butikk

– Da jeg kom hit, hadde jeg ingen motivasjon. Jeg hadde gått hjemme i ett år og visste ikke hva jeg ville.
Ungdomstorget ga ham grunn til å stå opp om morgenen. Men det skulle ta tid før motivasjonen kom tilbake, og underveis ble han deprimert. Ungdomstorget fulgte tett opp, han fikk noen å snakke med og gikk på kurs.

Motivasjonen kom gradvis tilbake, og han ble klar for arbeidslivet. Han hadde hørt at Meny Brakerøya var en god arbeidsplass og tok selv kontakt for å få arbeidstrening.
– Jeg hadde ingenting å tape. Selv om jeg helst ville i fast jobb så fort som mulig, så har det hjulpet meg mye å få en praksisplass.

Han jobbet hardt og fikk gode tilbakemeldinger, men etter seks måneder i arbeidstrening var det ingen ledige stillinger.
– Da gikk jeg innom en annen Meny-butikk med en åpen søknad. Like etterpå ringte de for å tilby fast jobb!

Mor på torget

Ett av tilbudene på Ungdomstorget er jobbsøkerkurs. Dahl er opptatt av at ungdommene de hjelper ut i jobb, er motivert og interessert i å arbeide. De blir ikke sendt videre før de er klare.
– Møter de ikke opp på kurs og har feil innstilling, kan vi ikke anbefale de til arbeidsgiverne, sier Dahl.
Ungdom som forsover seg til kurs får en telefon av Dahl med beskjed om å komme med neste buss.
– Hun passet på at vi dukket opp til kurs eller avtaler, ingen slapp unna, sier Smith.
Hun er full av godord om NAV-veilederen.
– Hun var som en mor for alle. Jeg har blitt så glad i henne.

Åpen dialog

STOLT: NAV-veileder Anne Grete Dahl er stolt av ungdommene.

Det er viktig med en ærlig dialog med arbeidsgiverne. I samråd med ungdommene er de åpne om at vedkommende har det vanskelig.
– Det er viktig med gjensidig tillit, sier Dahl.
Dersom det skulle bli vanskelig har ungdommene telefonnumre til ansatte på Ungdomstorget. Men de får beskjed om å ikke ringe i tide og utide.
– Det er bare jeg som ringer midt på natta for å fortelle Anne Grete hvor fantastisk hun er, spøker Smith.
Dahl ler.
– Hittil har jeg ikke fått noen telefoner midt på natta.

Stor personlig utvikling

Ungdommene har utviklet seg mye siden de først oppsøkte Ungdomstorget.  Vigdal har fått økt selvtillit, og i går holdt han motivasjonsforedrag på et NAV-kurs for ungdom som skal inn i arbeidslivet.

– Praksisen hos Meny har mye av æren for at jeg har fått bedre selvtillit. Siden jeg selv ba om å få komme dit, følte jeg meg forpliktet til å snakke med kundene. Etter hvert ble det lettere å snakke med folk.

//

Jeg hadde gått hjemme i ett år og visste ikke hva jeg ville.

MAGNUS NORDNES VIGDAL

Smith sier hun har lært seg selv bedre å kjenne. Nå snakker hun mer åpent om seg selv. Men selv om hun var glad for å få hjelp til å komme i jobb, ville hun ikke fortelle vennene sine at det var via NAV.
– Det er mulig de hadde forstått det, men det holdt med å være stemplet som jenta med en tøff oppvekst. Jeg trengte ikke være «hun som går på NAV» i tillegg.

Stolt veileder

Dahl er kjempestolt av hvor langt ungdommene har kommet.
– Jeg blir så innmari imponert. Det er veldig morsomt å følge dem, sier Dahl. – Og jeg er overhodet ikke enig i at arbeidstrening er negativt. Her sitter beviset på det motsatte.

Les også: De som har vært på arbeidstrening gjennom NAV vurderes som mindre attraktive enn de som ikke har vært det, mener forsker.