– Gratulerer!

– Takk! Jeg trodde ikke jeg skulle gå av med seieren, men det er veldig stas.

PÅ SCENEN: ODA Awards 2019 ble utdelt i Oslo Konserthus. Line Moseng til høyre. Til venstre ser vi Jane Xia og Kristine Hofer Næss fra ODA. Foto: Håkon Sveen/NAV

ODA Awards 2019 ble delt ut fredag 10. mai av ODA, «Nordens ledende møteplass for kvinner i tech». ODA Awards Woman går til den kvinnen som har gjort mest for kvinner i teknologi i året som har gått. Det er første gang NAV blir nominert, og i juryens begrunnelse står det blant annet at Moseng «har en helt sentral rolle i å bygge ny applikasjonsplattform for NAV. Hun er også dypt involvert i en rekke initiativ for å fronte mangfold i tech-bransjen – både nasjonalt og internasjonalt.»

– For meg er mangfold i IT-bransjen det viktigste, ikke bare å få inn flere kvinner, selv om det også er viktig. Hvis de som driver med IT-utvikling blir for like, får vi ikke med oss behovene til folk som er annerledes enn oss selv. Enten vi er klar over det eller ikke, bærer vi med oss fordommer som vi er preget av når vi utvikler digitale produkter.

Moseng nevner som eksempel de første utgavene av ansiktsgjenkjenning som ble gjort av datamaskiner.

– Algoritmene kjente ikke igjen kvinner og mørkhudede. Et annet eksempel er Snapchat-filtre, som gjør huden lysere, nesen smalere og øyene blåere. Det sender noen signaler som er ganske farlige. Veldig farlige.

Engasjementet for mangfold bidro til at hun var blant initiativtakerne til Lær kidsa koding og Kodetimen, som har blitt en kjempesuksess med til sammen flere hundre tusen deltakere.

– Ett år deltok 116 000 barn. Vi har også hatt «Lær kidsa koding» her i direktoratet, og det var veldig gøy å se gleden til døtrene til kollegaene når de oppdaget at de mestret oppgavene, sier Moseng.

– Hvorfor er det viktig at barn lærer koding?

– Hele befolkningen burde forstå hva digitaliseringen av samfunnet dreier seg om. Økt digital forståelse er viktig, og grunnskolen er den eneste utdanningen vi vet at alle barn går gjennom. Dessuten kan det gjøre at det er et yrkesvalg de har i bakhodet når de skal velge utdanning senere.

Til daglig jobber Moseng i NAV IT med å forenkle arbeidshverdagen til IT-utviklerne i NAV. Til tross for at hun ikke er mer enn 28 år og bare har jobbet i NAV i et drøyt år, er hun nesten å regne for en gammel traver, siden NAV har ansatt en rekke nye utviklere det siste året.

– Hva var det som gjorde at du søkte deg til NAV?

– Det passer veldig godt med mitt engasjement for samfunnet. Her kan jeg utrette ting som går hånd i hanske med det jeg brenner for.

ODA deler også ut ODA Awards Organization, og NAV var blant de tre finalistene også her, men det var DnB som gikk helt til topps.