Høsten 2018 startet NAV Farsund med «refleksjonsøkter».
Ideen kom fra en ansatt som tar videreutdanning innen rus og psykiatri og som hadde lært om metoden «Recovery».
– Jeg tente på ideen og det gjorde de andre medarbeiderne også, sier Ann Kristin Stave, avdelingsleder NAV Farsund.
En gang i måneden samles veilederne på kontoret til en refleksjonsøkt. Ofte bruker de refleksjonskort. Da trekker de et kort med en generell påstand på som de deretter diskuterer i gruppe med to andre.
Målet er at vi skal bli flinkere til å sette oss inn i brukerens situasjon, slik at vi kan skape gode relasjoner.
Poenget med refleksjonsoppgavene er at hver enkelt skal reflektere over hvordan de møter enkeltbrukere, og om de klarer å sette seg inn i brukerens situasjon.
– Vi kan tro at vi er fordomsfrie, men når vi ser oss selv i speilet kan vi se at det ikke alltid er slik vi tenkte det var, sier Stave.
I en av refleksjonsøktene ble veilederne bedt om å tenke på et brukermøte de hadde hatt og spørre seg selv: Hva gjorde jeg bra, og hva kunne jeg gjort annerledes? I en annen økt har de brukt «Se hele meg», et nettbasert læringsprogram som bygger på TV-serien «Stemmene i hodet», som gikk på NRK vinteren 2017.
– Målet er at vi skal bli flinkere til å sette oss inn i brukerens situasjon, slik at vi kan skape gode relasjoner, sier Stave.
Rett før jul bestemte de at de skulle fortsette. – Medarbeiderne vil veldig gjerne at vi skal bruke tid på dette. Engasjementet er stort, og de kommer med forslag til tema som vi kan ta opp, sier Stave.